Óvakodjunk a leégéstől!

Érdemes használni

Hiába jótékony hatású számunkra a legtöbb szempontból a nap melege, sugarai káros (mellék) hatásai ellen védekeznünk kell.

Az ultraibolya (röviden: UV-sugárzás) sugaraktól egész évben óvni kell bőrünket. A túlzásba vitt napozás minden bőrtípusra másképp hathat. Elsősorban a bőr korai öregedését, a bőrrák kockázatát, valamint az azonnal látható allergiás, égési reakciókat, pigmentációs zavarokat tulajdonítják neki szakemberek. A rengeteg különböző, nap által szórt sugarak közül a legismertebb károsító tényezők az UVA, UVB és UVC sugarak.

Az UVA sugaraktól egész évben óvakodni kell. Mélyebben tudnak a bőrbe hatolni, így csökkenthetik rugalmasságát, kitéve a gyorsabb öregedési folyamatoknak. Nem beszélve a bőrrák kialakulásáról. Még ablaküvegen is áthatol. Azonnali barnulást, de bőrpírt, gyulladásokat is okozhatnak.

Az UVB sugarak a nyár folyamán felerősödnek, még akkor is, ha nincs túl nagy meleg. Szintén segít a barnulásban, ahogy meg is égetheti a bőrt, fokozva a már említett egészségügyi veszélyeket.

Az UVC-ről kevesebbet hallani. Normál esetben elnyelődnek az atmoszférában, ózonrétegben, azonban az elmúlt időszakok klímaváltozását tapasztalva nyilván intenzívebben vannak jelen. Így számolni kell hatásaival, amit szintén a bőrre gyakorol nem jó értelemben, valamint a szemet is irritálhatja.

Tehát a megfelelő bőrvédelemről már tavasztól kellene gondoskodnunk. Az érzékeny és fehérebb bőrűeknek, gyerekeknek pedig egyenesen kötelező lenne. Nagy segítség lehet a bőrre kenhető készítmények alkalmazása mellett a jól takaró, de szellőző ruhák viselése (bár ezek alatt is éghetünk, önmagában kevés), valamint napszemüveg és fejvédő használata. Testünk mellett hajunkat is kímélhetjük már nyáron speciális termékekkel, melyek megfelelő ápolást nyújthatnak, ha mégsem a kalapviselést választjuk. Éljünk velük!

A legtöbben azzal a kifogással kerülik a naptejek kenését, hogy megakadályozza a barnulást. Ez tévhit. Csak az égésektől hivatott óvni a bőrt, és a nap káros hatásait kiszűrni, hogy valóban egészséges, szép színre tegyünk szert. Megtartásához pedig nagyban hozzájárulhat napozás utáni ápolókrém használata. Fontos azonban, hogy a krémeket jól használjuk. Napozás előtt fél órával már fel kell készülni, be kell kenni testünket. Még árnyékos helyen tartózkodva se hagyjuk ki. Minél fehérebb, érzékenyebb a bőr, annál magasabb faktorszámú krémet érdemes használni, amin fel van tüntetve minimum az UVA elleni védelem. Bőrtípustól függetlenül kb. kétóránként újra kell frissíteni. És persze az aranyszabály: dél és három óra között kerüljük a napon tartózkodást! Ezeket betartva kellemesen vészelhetjük át a strandszezont.

D. B. 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.