Olasz EU-elnökség - A munkanélküliség és az illegális bevándorlás terén is tenni akar az olasz EU-elnökség

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Róma, 2014. június 29., vasárnap (MTI) - A külföldi munkavállalás lehetőség, ne kényszer legyen az európai fiatalok számára -  hangoztatta Sandro Gozi, az olasz kormány európai uniós államtitkára az MTI-nek a július elsején kezdődő soros olasz uniós elnökség alkalmából.

 

    Az olasz elnökség hat hónapos programját július másodikán Brüsszelben mutatják be. Azt viszont már tudni, hogy Róma a munkanélküliség és az illegális bevándorlás elleni fellépésre kíván összpontosítani. “A munkanélküliség problémája elválaszthatatlan az EU növekedési politikájától. Gazdasági növekedést pedig a termelékenység növelésével, infrastrukturális beruházásokkal, valamint a közös európai energetikai piac megteremtésével lehet elérni” - hangoztatta az MTI-nek Sandro Gozi. Az olasz EU-s államtitkár emlékeztetett arra, hogy Itáliában már 12,8 százalékra ugrott a munkanélküliség, amely a fiatalok között meghaladja a 42 százalékot.    “Arra kell törekedni, hogy a fiatalok és a vállalkozók számára az európai mobilitás lehetőség legyen és ne kényszer” - mondta Gozi. A megoldások között említette a tagállamokban működő munkaügyi hivatalok közös hálózatának megteremtését. Hozzátette: az európai gazdasági és monetáris unióban erősíteni kell a szociális dimenziót. Sandro Gozi szerint ez például azt jelenti, hogy a 2014 és 2018 közötti európai ciklusban olyan “védelmi hálózatot épüljön fel, amely képes egy esetleges újabb gazdasági sokk kivédésére”.  

    A 46 éves Sandro Gozi az olasz  EP-választásokon több mint negyven százalékot szerző balközép Demokrata Párt (PD) politikusa. Február óta vezeti az olasz EU-s államtitkárságot, Matteo Renzi miniszterelnök európai tanácsadójaként ismert. A kilencvenes évek közepén tagja volt az euró bevezetését előkészítő olasz munkacsoportnak. 1999 és 2004 között Romano Prodi európai bizottsági (EB) elnök kabinetjének tagja volt, majd José Manuel Barroso EB-elnök politikai tanácsadója. 

    Ami a soros olasz elnökség számára szintén prioritást jelentő illegális bevándorlást illeti, Sandro Gozi hangsúlyozta, hogy az unió déli határain húzódó Földközi-tenger közös európai határnak számít. “A legnagyobb ajándék, amelyet Európa a polgárainak adott, a szabadság. Ha meg akarjuk őrizni ezt a szabadságot, meg kell erősítenünk a külső határok ellenőrzését a közös európai határrendőrséggel” - fogalmazott Gozi.  Kijelentette: a tavaly októbertől az Észak-Afrika és Itália közötti tengerszakaszon működő Mare Nostrum olasz katonai-humanitárius misszió célja nem csupán az életek mentése, “amit egyébként Olaszország erkölcsi kötelességének érez“, hanem a misszió fellépést jelent az emberkereskedelemmel szemben is. Gozi elmondta, hogy kevesebb mint egy év alatt az olasz hatóságok 220 emberkereskedőt fogtak el. “A közös határellenőrzés Svédország és Németország érdeke is, az olasz partokon kötnek ki a hajók, de a legtöbb menekültkérelmet az észak-európai államokban nyújtják be” - tette hozzá.

    Sandro Gozi hangsúlyozta, hogy hosszú távú megoldást csakis az EU és az Afrika közötti partnerségi kapcsolat hozhat az illegális bevándorlást előidéző országok fejlesztési támogatásával, de hatékony eszköz lehet az is, ha sikerül meggyőzni a bevándorlókat, hogy engedjék magukat azonosítani. “Elfogadhatatlan, hogy 2014-ben az Európába érkezők inkább lereszelik ujjbegyüket, mintsem hogy azonosíthassák őket!”- mondta az olasz EU-s államtitkár.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.