Tiszta színek, „aranyos” arányok, átélhető hangulatok

Dobos Péter és Máthé András  Fotó: Seress István

Elegáns, tiszta és színvonalas ez a kiállítás – ezekkel a szavakkal jellemezte Máthé András fotóművész, a Debreceni Fotóklub vezetője Dobos Péter (amatőr) fotós első önálló kiállítását, amely a debreceni Gázvezeték utcai Freedom Közösségi Házban nyílt február 28-án.

Rögtön az elején megmagyarázom, miért tettem zárójelbe az amatőr szót. Dobos Péter ezt a kifejezést használja magáról, belülről születő szerénysége okán. Ám sokan az amatőr kifejezést úgy érzik, valami nem igazi érték, valami hétvégi próbálkozás, erőlködő lábujjhegyen állás a művészet magas szintjeinek megkapargatására. Dobos Péter esetében szó nincs erről, az amatőr kifejezés csupán azt jelzi, nem ebből él, ez csak szabadidős (és néha nem szabadidős, hanem családtól ellopott órák) tevékenysége.

Sok dicsérő szót mondott el a képekről Máthé András, de talán a legdicsérőbbnek az hatott, hogy a képek az aranymetszés szabályai szerint szerkesztettek. (Az aranymetszés olyan természetes arány, amely a nézőben kellemes érzést vált ki. Ez az arány megjelenik a természetben és a művészetekben. Ennek leegyszerűsített, de közérthető változata az úgynevezett Fibonacci-sorozat: 1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144..stb. Ennek az a lényege, hogy az első két szám összeg adja a harmadikat. Helyes képalkotásnál és a természetben ezek a hármas arányok jól megfigyelhetők.)

Dobos Péter nagyon szereti a természetet, nem véletlen, hogy magáról úgy vall, a teremtett világ fotósa. Képeiről érződik a természet, az emberek szeretete és az Isten iránti végtelen elkötelezettsége.

Lenyűgöző képeit csak ritkán szülte a véletlen, legtöbbször megtervezi természetjárását, órákig vár a megfelelő fényviszonyra, megfigyeli a növények szinte láthatatlan mozdulatait, hogy a legjobb pillanatban rögzítse a látványt. De megtörtént olyan is, hogy egy hosszú várakozás után hirtelen elbújt a Nap, és a hátraforduló alkotót egy szebb látvány köszöntötte, mint amire várt.

Persze a mai szupertechnika világában Dobos Péter néha kihasználja a lehetőségeket. De nem arra, hogy a salétromos házfalból hófehér szűziességet csaljon. Hanem például, hogy egy gyönyörűen felújított templom elől eltüntesse a zavaró légvezetékeket, trolioszlopokat.

Művészi érzék és igényesség. Ez a két jellemző biztosan igaz Dobos Péter képeire. És még biztosan sok más is.  De, hogy mi, azt érdemes a látogatónak személyesen megítélnie a kiállítás alapján. A tárlat március 26-ig látható, a vendégkönyv pedig várja a bejegyzéseket – mi minden igaz még Dobos Péter képeire?

Art-ézis

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.