Őfelsége rajongói voltunk – Jirí Menzel emlékére

Jirí Menzel

Az irodalomban nem ismeretlen jelenség, amikor egy kevésbé felkapott mű filmfeldolgozása teszi igazán sikeressé a történetet. Vagy épp egy ütős filmből készítenek könyvet a rajongók számára. Jirí Menzel azonban más volt. Ő remekműből varázsolt remekművet.

A múltszázad második felének mozijában hódított a hollywoodi filmgyártás. No, nem megbántva ezzel a tengeren túli minőséget, a hatalmas mennyiségben terjedő amerikai filmek mellett látszólag eltörpültek az európai alkotások. Azonban ez csupán a felszín illúziója, hiszen a mögöttes tartalom, rejtett utalások és a csehszlovák újhullám erősen kritikus jellege hatalmas embertömegeket vonzott a tévékészülékek vagy lehetőség szerint mozivásznak elé. Az újhullám fiatalabb generációjába tartozik Jirí Menzel, aki előszeretettel vette alapul a szerzőóriás, honfitársa, Bohumil Hrabal zseniális irományait. Ilyen például a Szigorúan ellenőrzött vonatok, amely 1967-ben az Egyesült Államok óriásai között európaiként váltott ki hatalmas sikert és jogosan nyerte el az Oscar-szobrocskát.

Szóval ő lett volna Menzel? Egy sikeres rendező? Korántsem merül ki ennyiben az ő jellemzése. Sokkal magasztosabb és bátrabb képviselője volt szakmájának. Gyakorlatilag nyíltan állt szembe korszakalkotó politikai ideológiákkal és állított tragikomikus karikatúrát az uralkodó totalitárius eszméknek. Emellett pedig sokoldalúsága is figyelemreméltó, minthogy a Szeszélyes nyárban színészként is szerepet vállalt. És, hogy a magyar kapcsolat se maradjon ki az életműből, különlegesen jó viszonyt ápolt magyar „kollégáival”. Gyakran segédkezett rendezőtársai filmjeiben, ahogy mondta, Budapestre már hazajárt Elismerésként pedig 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki. A 2006-os esztendőben, amikor talán már senki sem várta volna, még robbantott egyet a filmvilágban, amikor megrendezte Hrabal műve alapján az Őfelsége pincére voltam című történelmi vígjátékot. Kis érdekesség, hogy az egyik jelenetben még maga Szabó István is feltűnik szereplőként.

Jirí Menzel úgy vélekedett: „A művészet azért születik, mert az embereknek szükségük van rá, nem pedig azért, mert az alkotó művész szeretne lenni.”  Menzel nem művész volt, annál jóval több. Beszélt a múltról, közben pedig talán észre sem vette, de ő maga is beírta magát a történelembe.

Jirí Menzel 82 éves korában szülőhazájában, Prágában távozott el.

Barna Marci

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.