Ne mossuk a nyers húst!

Töröljük, ne mossuk

Mindenhol, még receptek bevezetésekor is azt tanácsolják, hogy kezdjük a hús mosásával, tisztításával, vagy áztatásával. Azonban erre is rácáfolnak a kutatások, hogy így biztonságosabban fogyaszthatjuk.

Tehát nem ajánlott főzés előtt a nyers baromfi, sertés, marha, bárány, borjúhúst mosni. Erre figyelmeztet az amerikai élelmiszerbiztonsági hivatal, valamint a táplálkozástudományi akadémiájuk állásfoglalásukban, de brit tudósok is erre a következtetésre jutottak már.

Miért hivatkoznak erre? A húsokon található baktériumokat úgysem lehet teljesen lemosni, viszont így a konyhában más felületekre könnyen átvihetők, szétteríthetők a különböző fertőzéseik. Tisztában kell lenni azzal, hogy öblítéssel úgy sem távolítható el minden baktérium nyomtalanul, de sütés-főzés közben ténylegesen elpusztulnak a magas hőmérséklettől. Mert nem csak a felületük lehet fertőzött. Ehhez legalább 60 fokra van szükség, amiben egy élelmiszer hőmérő nagy segítség lehet, hogy megnyugtasson.

A csirkehúsnál, szárnyasoknál a campylobacter terjedésére figyelmeztetnek, ami mosáskor cseppfertőzéssel szóródhat szét a környezetében. Gondoljunk a munkafelületekre, mosogatóra, ruházatunkra, bőrünkre, edényeinkre, eszközeinkre. Ez egy állatról emberre terjedhető betegség, hasmenést, bélgyulladást okozhat.

Mit tegyünk? Kicsomagolás után a húsokat egyszerűen csak törölgessük meg papírtörlővel, a csomagolást pedig dobjuk ki.

A tojást is felesleges mosni, mielőtt a hűtőbe tennénk. A tojáshéj védelmi réteget képez, akár természetes, akár a feldolgozási folyamat során keletkezett, ami kinn tartja a fertőzéseket.    

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.