Megújuló Magyarországot szeretne az LMP

Debrecen, 2014. február 12., szerda (MTI) - Zöld beruházási és közösségi gazdaságfejlesztési alap létrehozását ígéri választási programjában a Lehet Más a Politika (LMP).

Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke szerdai, debreceni jelöltbemutató sajtótájékoztatóján elmondta, az LMP kormányra kerülése esetén az épületenergetikai beruházásokat támogató, úgynevezett zöld beruházási alapot hozna létre, amelyet minden évben 100 milliárd forinttal töltenének fel.

A gazdaságfejlesztési alap 70 milliárd forintot tartalmazna, ez pedig közvetlenül tudna segítséget nyújtani azoknak a hátrányos helyzetben lévő, tartósan munkanélküli embereknek, akik szövetkezeteket szeretnének létrehozni, vagy a helyi gazdaságokban dolgoznának. Ezek az energetikai beruházások segítenének a magyar gazdaságon is, hiszen az építőiparban munkahelyeket lehetne teremteni alacsonyabban képzett embereknek is, a felhasznált alapanyagok nagy részét pedig itthon lehetne beszerezni - hangsúlyozta Szél Bernadett. 

AZ LMP társelnöke elmondta, az Európai Unió Magyarország számára 2014 és 2020 közötti időszakára több mint hétezer milliárd forintot biztosít, ennek húsz százalékát klímavédelemre kell elkölteni. Ebből a forrásból épületenergetikai beruházásokat lehet finanszírozni, és teret kaphatnának a megújuló energiaforrások is.

Ez egy olyan lehetőség, amellyel okosan kell élni, sajnálatos módon azonban Orbán Viktor „országlása” ennek az ellentétjéhez, az „atomkorszakhoz” vezeti vissza az országot - fogalmazott az LMP társelnöke. Megmagyarázhatatlan az LMP számára, hogy miközben Orbán Viktor az Európai Unióból érkező közműszolgáltatókat megpróbálja „kitolni az oldalpályára”, Oroszország és Kína felé fordul. Ezeket a döntéseket meg kellene magyaráznia a miniszterelnöknek - tette hozzá Szél Bernadett.

A jobb- és baloldallal szemben az LMP új szövetséget kínál a választóknak, és szeretne teljes politikaielit-váltást végrehajtani. A cél, hogy olyan emberek kerüljenek hatalomra, akik hitelesek és van megfelelő elhivatottságuk Magyarország ügyeinek előremozdítása érdekében - közölte.

Szél Bernadett a sajtótájékoztatón megjegyezte, a párt 106 képviselőjelöltjéből 22 nő, és ezzel az LMP indítja a legtöbb nőt az áprilisi országgyűlési választáson. Hajdú-Bihar megyében az 5-ös, hajdúszoboszlói választókerületben a történelem-nemzetközi kapcsolatok szakon végzett 36 éves Kreith Anita, míg a 6-osban, a hajdúböszörményiben a 55 éves Weiser Írisz biogazdálkodó indul.

A debreceni 1-es körzetben a geográfus-földrajz szakos 45 éves Horváth András, a 2-esben a 2010-es önkormányzati választáson is induló 57 éves Görög Jenő szabó, a 3-asban az 56 éves, jelenleg a vagyonvédelemben dolgozó Kádi István indul a posztért. A 4-es, berettyóújfalui kerületben a 65 éves Majoros Imre gépészmérnök a jelölt, aki 2010-ben is az LMP színeiben indult.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.