A megladásított pálinkásdemizsonok

A Borsod megyei Fancsal környéke kitűnő gyümölcstermő vidék. Az almáskertek szinte körbeölelik a falut. A gyümölcs szedésekor bevált szokás, hogy a hulló gyümölcsöt cefrének gyűjtik. Ugyancsak erjedés a sorsa az eladatlan portékának. A cefréből főzik a „fuszikos”-t. A helyiek és a szabolcsiak fusziknak nevezik az almabetegséget, amikor apró fekete pöttyök rondítják a gyümölcsöt.

Két idősebb bácsika battyogott a 3-as főúton, a fancsali elágazás közelében. Szikszóra igyekeztek. Kezükben két-két demizson, bennük csordultig eresztett 52 fokos matéria. Az öregek kapatosan poroszkáltak az útszélen. Lengettek minden autónak. Láthatóan jobban esett volna valamely járgány hátsó ülésén elterülve zötykölődni hazáig.

Rozzant szovjet ipari négykerekű fékezett. A demizsonosok igencsak megörültek a váratlan fuvarlehetőségnek. A pilóta széles mozdulatokkal kísért szíves invitálását visszautasíthatatlan ajánlatként értékelték. A stoposok korukhoz, állapotukhoz képest meglepő fürgeséggel tépték fel a Lada hátsó ajtaját, és huppantak az ülésekre. Nagyokat fujtatva terültek el, s várták az indulást. A jólelkű sofőr indítózta a Lada ezeröcsit, de a retro négykerekű hátborzongató csörgő, hörgő, zakatoló hangok adására igen, normál prüncögésre azonban nem volt hajlandó. A tulaj tett még néhány kísérletet, ám a verda az istennek sem indult. Bosszúsan kérdezte, csak úgy magától: - Hogyan jutok így el Debrecenbe?

A ladás a kezét széttárva fordult hátra, kérve utasait, ugyan tolják már meg a makrancos járművet. A felkértek azonmód tüsténkedtek. Megint csak meglepő fürgeséggel pattantak ki, termettek a Lada faránál, aztán hórukk! Nekifeszültek a „meghalt” autónak. A motor be is pöccent. A sofőr gázt adott, s elporzott a négy demizsonnal. Mire az öregek eszméltek a szesztolvaj az emelkedőn túl járt.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.