Lenkey Béla missziója

Lenkey Béla

Egy, a napokban datált e-mailben sokakkal tudatják a Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Körének tagjai, hogy kezdeményezni fogják: vezetőjük kapjon – hosszú időn át végzett kulturális missziójáért – valamely rangos kitüntetést. Pintér Ákos professzorhoz, a természettudományi kar dékánjához levelet intéztek, hogy figyelmébe ajánlják Lenkey Béla áldásos, jelentős kitüntetésre érdemes tevékenységét.

Lenkey Béla a természettudományi kar ismert, sokaktól nagyra becsült oktatója. Önkéntesen vállalta önzetlen, hagyományteremtő küldetését. Mintegy két évtizeddel ezelőtt, 1994-ben alakult meg a KLTE Baráti Köre. Tagságát elsősorban a BTK és a TTK volt hallgatói alkotják, soraikba vártak és várnak minden végzős hallgatót, akik a tudományegyetemi karok (TEK) valamelyik karán, intézetében végeztek. Célul tűzték ki a volt hallgatókkal élő kapcsolat fenntartását és ápolását, lehetőséget biztosítva a találkozásokra egykori diáktársakkal, tanárokkal.

Előadássorozatok zajlanak („Debreceni diák voltam…” „Világjárók – világlátók”) a Kossuth Klub keretében, főként volt hallgatótársak tartanak előadásokat, hogy a tudomány, a művészet területén elért eredményeiket megismertessék az alma materrel, a mai diákokkal.

A kapcsolatok ápolására, előmozdítására minden ősszel találkozókat, bálokat rendeznek, ezek meghitt és népszerű eseményekké váltak. Művészeti tárlatokon, fotókiállításokon (alkotó tanárok tárlata, „kerítéstárlat”) mutatják be a körhöz kapcsolódó alkotóművészek tevékenységét.

Az egyetem alapításának 2012-es centenáriuma alkalmával számtalan kiállítást (pl. Holló László-emlékkiállítás), rendezvényt is szervezett Lenkey Béla.

Jeles volt tanárok emlékét faültetéssel, emléktábla-állítással örökíti meg a kör: táblát kapott például Varga Ottó, a TTK első dékánja, Szarvas Pál, Bognár Rezső kémia professzorok a kémiai épületen, s több más emlékhely is jelzi az effajta hagyománytiszteletet a campus területén.

Lenkey Bélának nemcsak a lelkes, körültekintő szervezőmunka köszönhető, hanem az anyagi források előteremtésének „művészete” is. Nagyszabású vállalkozás az immár évente szervezett kirándulások, buszos túrák sorozata is, a 3-5 napos nagy programok mellett számos 1-2 napos programajánlat akad. Az úti cél gyakran a történelmi Magyarország valamely régiója (Erdély, Felvidék, Délvidék). Emlékezetes volt a Kossuth-centenárium alkalmából a Torinóba szervezett út is. Aki részt vett ilyen programon, igazi kultúrhistóriai élményekről tud beszámolni.

„A kör tevékenységét hosszú ideje hűen dokumentálja az a részletes, negyedévenként megjelenő, gazdagon illusztrált, Lenkey Béla által szerkesztett Hírlevél, amely ma már elektronikus formában is elérhető az Egyetem honlapjáról.

A Baráti Kör tagjai úgy vélik, hogy Lenkey Béla évtizedeken át folytatott áldozatos, „pénz és taps nélkül”, (gyakorlatilag) egy személyben folytatott kulturmissziós tevékenysége feltétlenül megérdemelne egy jelentősebb elismerést. Erre alkalmat nyújthatna a KLTE Baráti Kör fennállásának idei, 20 éves jubileuma is” – fejeződik be a levél.

Csak kívánni lehet, hogy a levélnek lesz foganatja, s Lenkey tanár úr munkáját a hivatalosság is elismeri majd. 

(erdei)

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.