Kelj fel Jancsi majdnem lefektetett

A drága játék

Fiatal korában az ember egészsége rámegy a pénzkeresésre. Öregkorában meg rákölti az összes pénzét az egészségére. Az, hogy miként ér össze a két dolog, mármint a Kelj fel Jancsi, meg eme magvas gondolatsor, az remélhetőleg a cikk végére kiderül.

Azon már nem is csodálkozom, hogy velem történt meg az itt leírt eset. Tele van az életem megmagyarázhatatlan furcsasággal. Például, ha nagy ritkán a ház mögé megyek, és meggondolatlanul kinyitom a kertkaput, azonnal szakadni kezd az eső. Na, de kezdem az elején! Idén, egy kisebb házba költöztünk, és sok minden nem fért be az új lakásba. Sebaj, gondoltam a felesleges dolgokat felrakom az internetre. Abból is folyik be egy kis aprópénz.

Az egyik papírdoboz alján találtam egy eredeti csomagolású, kínai gyártású Kelj fel Jancsit.

Ahogy közelebbről megvizsgáltam a zenélő babát, feltűnt, hogy a kínaiak ferde szemet rajzoltak a kis arcára. Meghirdettem az egyik ingyenes hirdetési portálon potom 1200 forintért. Nem telt el egy nap, érdeklődő levelet kaptam. Matusekné tudakolta, amennyiben előre elutalja pénzt, elküldöm-e neki Jancsit postai úton Pozsonyba a két éves kislánya számára. Hát, persze – válaszoltam drótpostán – csak előbb megkérdezem a Magyar Postát telefonon, mennyibe kerül a postaköltség. A postáskisasszony némi billentyűzet-csattogtatás után tudomásomra hozta, hogy a baba csekély súlya miatt levélként feladható. A díjtétel 1200 forint lesz. Három nap múlva megérkezett Pozsonyból a bankszámlánkra a 2400 forint. Kemény kartondobozba csomagoltam a babát, és feladóként a feleségem nevét írtam, mivel ő több időt tartózkodik közös otthonunkban. Irány a Posta! Az ablaknál a fiatal postáskisasszony elvette a csomagot, és erős akarattal át akarta tolni egy lefeszített postaláda sziluettjét ábrázoló nyíláson. Mivel nem ment át rajta, közölte velem, ez nem levél, hanem csomag. Ráadásul, Szlovákiába csak ajánlott küldeményként adható fel. Így lett egyből a telefonon bemondott 1200 forintból, 2900 forint. Szemem előtt a kis Matusek Réka könnyes ábrázata sejlett fel.

Az én szemem is könnybe lábadt, mert ezzel a tranzakcióval, máris 500 forint mínuszba kerültem. Mai fejjel, ezzel az összeggel ki is egyeztem volna abban a pillanatban.

Három nap múlva kaptam egy e-mailt Matuseknétől, miszerint igen rázós úton ért Pozsonyba a delizsánsz, mert összetört a baba. A mellékelt képen a porrá zúzott baba maradványai voltak láthatóak a felbontott karton doboz alján.  Matusekné felhívta figyelmemet a gondos csomagolás előnyeire. Továbbá közölte velem amennyiben gáláns polgárnak tartom magam, a saját költségemen küldök egy sértetlen példányt. A Kossuth rádió aznap közölte, hogy egy kínai játékgyár részvényeinek árfolyama megmagyarázhatatlan módon megháromszorozódtak.

Másnap panaszt tettem a posta hivatalvezetőjénél. Képekkel bizonygattam megtérítendő károm valós okát.  

- Ebből bizony, most nem lát egy petákot se - mondta a vezetőnő.

Először is, töltsek ki egy jegyzőkönyvet, majd hozzam be a feleségemet, és itt a pult előtt személyesen igazoljam a nejem családunkban betöltött szerepét. Továbbá a sérült csomagot küldessem vissza Pozsonyból (3000 forint), mert a kép nem elég bizonyító tényező. Feladtam. Nem kell kártérítés.

Otthon egy whiskys üveg hengeralakú fém dobozába csomagoltam a kettes számú versenyzőt. A hézagokat pukkantós nejlonnal töltöttem ki. A feladóablaknál fejét csóválta a postás hölgy. - Á, ez nem szabványos csomag! Nem doboz alakú, hanem henger.

Ezért, a díj 3900 forintra emelkedett. Három nap múlva hálálkodó levél érkezett Pozsonyból. Megérkezett sértetlenül a baba. Réka lánya vele alszik. Az öröm az ürömben, hogy amikor a pozsonyi bankjából elutalta a tíz eurónyi összeget, harminc eurót levontak tranzakciós költségként, mivel Magyarország nem eurós zóna.

Végül: számoljunk! Matuseknénak, és nekem 20600 forintba került az 1200 forintos Jancsi baba utaztatása. Ennyiből majdhogynem taxival is elvihettem volna személyesen.

Ja, és hogy jön ide az öregkori egészségre költés?

Vettem egy üveg Chardonnay bort, hogy lehiggadjak. Így kerültem el az időskori szélütést.

dalnoky

Hozzászólások

Puzzle

Tisztelt Dalnoky Úr! Sajnos így járt: a posta laposra taposta... Viszont az írásából kitűnik, hogy Ön egy gáláns lovag, ezért merek kérésemmel előhozakodni. Az én egyik fiam imádja a kirakókat. Valami különlegessel szeretném meglepni, ezért kérem, küldjön nekünk egy keljfeljancsit apró darabokban, és a fiammal megalkotjuk a "háromdés" változatát. Ha a pozsonyi, ripityára tört figurát nem sikerülnie visszaküldetnie, üssön kupán kalapáccsal egy másikat. Ha véletlenül a kalapács törne szét, azt is szívesen összerakjuk. Viszont a postaköltséget természetesen nem vállaljuk magunkra.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.