A Jobbik a magáncsődről szóló vitát sürget

Budapest, 2014. április 26., szombat (MTI) - A Jobbik a lehető leghamarabb be akarja nyújtani a törvényhozásnak a magáncsődről szóló javaslatait és országgyűlési vitát szorgalmaz azokról.

Z. Kárpát Dániel, a párt parlamenti képviselője szombaton azt mondta az MTI-nek, hogy már az előző ciklusban is hangoztatták a téma fontosságát, s noha korábban a KDNP is ezzel kampányolt, kormányzó pártként négy év alatt nem sikerült elérnie, hogy bizottsági szintről kijusson ez a vita és az Országgyűlés is lefolytassa.

Mint ismertette, pártja egy kicsit eltérő módon gondolkodik a KDNP javaslatához képest, hiszen az akkori kereszténydemokrata javaslat szerint a kirendelt csődbiztos lényegében beleszólhatna a család költségvetésébe, és ő szabná meg, hogy a gyereknek jut-e tandíjra vagy az idős családtagnak gyógykezelésre.

A Jobbik „nem ezen az úton indulna el”, nem szólna bele abba, hogy a család mire költse a pénzét, ugyanakkor komoly lehetőségeket látnak egy ingyenesen kirendelt családsegítőben, miután a család csődöt jelent az önkormányzatnál vagy a bíróságnál - fejtette ki.

Hozzátette, hogy két utat javasolnak. Egyrészt a segítő közvetítőként jelenne meg a hitelező pénzintézettel való kapcsolatban, és megpróbálna egy újratárgyalási folyamatban elérni egy a már „pénzügyi szeméttől megtisztított” szerződést, amely a család teljesítőképességéhez igazított, s csökkentett törlesztőrészlettel és meghosszabbított futamidővel „levegőt”, tervezhető életet biztosít.

A politikus közlése szerint másodsorban a segítő a munkaerőpiac felé is segítene közvetíteni, adott esetben ingyenes átképzési programokkal.

Kiemelte: meg kell próbálni elérni azt, hogy a lehető legtöbb elszegényedett, megélhetését vesztett ember vissza tudjon térni a valódi munkaerőpiacra. Számos hiányszakma van Magyarországon, még a diplomás szférában is, nyilvánvaló,  az átképzési rendszert is meg kell próbálni afelé ösztönözni, hogy piaci folyamatokat próbáljon követni - jelentette ki a Jobbik képviselője.

Z. Kárpát Dániel megjegyezte: egy ilyen rendszerben a támogatott emberekből újra a társadalom produktív tagjai lehetnek, adófizetőkké válnak, s ez a számításaik szerint milliárdokban mérhető hasznot jelent az országnak a következő évtizedben.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.