Végre: iskola a Tégláskertben

Pető Albert lelki pásztor

Nem marad tovább üresen a 2012-ben, önkormányzati döntés nyomán bezárt tégláskerti általános iskola épülete, és nem maradnak alapfokú oktatási intézmény nélkül a tégláskerti lakók, gyerekek, akik az utóbbi tíz-tizenöt évben szép számmal költöztek a szebb jövő reményében a jobb jelent érdemlő településrészbe.

A témáról lakossági tájékoztatót tartottak a napokban az ugyancsak tégláskerti, baptista egyház kezelésében lévő Freedom közösségi házban.

Az iskola a Baptista Egyház által fenntartott intézmény lesz, de nem baptista felekezeti iskola – ez az információ már a tájékoztató előtti szórólapokról, szóbeszédből is kiderült, de Pető Albert lelki pásztor a találkozón ezt külön hangsúlyozta: minden keresztény gondolkodású embert, gyereket szeretettel várnak.

Egyelőre két (15-16 fős) első osztály indításában gondolkodnak az iskolaszervezők, de a jelenlévők között volt olyan, aki a saját és más szülő igényét tolmácsolva, már felsőbb osztályba lépő gyermeke sorsáról döntene. Magyarul, a szülő már most szeptemberből a baptista iskola ötödik osztályába íratná fiát, ha indulna ötödik…

- Nincs lehangolóbb látvány, mint az üres iskola – mondta Szabó Gyula, a terület önkormányzati képviselője, aki egyébként maga is pedagógus, iskolaigazgató. A tégláskerti iskola épülete több mint egy évig üresen tátongott, mert ugyan a baptista egyház már tavaly szeptemberben szeretett volna iskolát indítani, de a szakhatóságok úgy tekintettek a kezdeményezésre, mintha egy teljesen új iskola avatásáról volna szó, nem pedig egy régi helyett új fenntartó rendszerbe lépéséről. Ez a gondolkodásmód pedig a Baptista Egyháznak 11 millió forint plusz költséget jelentett. De vállalták a kihívást, és összegyűjtötték a pénzt, elhatározottak arra, hogy iskolát indítanak. (Rengeteg szakhatósági engedélyt meg kellett szerezni, olyanokat is, amelyek már régóta megvoltak, de újakat is.)

- A gyerekeket nem lehet leszedni a fa tetejéről, mint az érett gyümölcsöt, kemény munkával jár az összegyűjtésük! – hangsúlyozta Szabó Gyula, aki megkért minden szülőt, akinek elsős korú gyermeke van vagy olyan ismerőse, akinek hasonló korú a fia-lánya, gondolkozzanak el erről a nagyon jó lehetőségről. A pedagógus szakember felhívta a figyelmet arra, hogy míg egy állami fenntartású iskolában az osztálylétszám 30 fő körül van, addig a baptista iskolában fele ennyi gyerekkel foglalkoznak majd a legmagasabb szinten képzett pedagógusok.

- Egyedileg is tudunk majd foglalkozni a gyerekekkel, akár lemarad az oktatási-nevelési ütemtől, akár gyorsabb fejlődést kíván tehetsége, képessége okán.

Vagyis a menet közben lemaradókat fel tudják zárkóztatni, a tehetségeseket pedig eredményesen tudják fejleszteni a szakpedagógusok. Arról van szó, hogy szükség esetén egyedileg is tudnak foglalkozni a gyerekekkel a kis létszámú osztályoknak köszönhetően.

- Igazi családias iskola lesz. Olyan, mint maga a Tégláskert, ahol mindenki köszön mindenkinek – mondta Czakó Sándor, az előkészítő bizottság képviselőjeként. Megtudtuk tőle, hogy elkészült az iskola nevelési programja, amely szerint a pedagógusok a gyermekek lelkével is foglalkoznak majd, és szilárd jellemű emberek nevelésére törekszenek. Egy kedvenc mondását is idézte, mely szerint: Egyenes testtartás – királyi közérzet.

Dobos Péterné, a szakmai munkát előkészítők képviselőjeként arról beszélt, hogy befogadó és minőségi iskola lesz a szeptemberben induló intézmény. Ami azt jelenti, hogy bármilyen vallási felekezetű család gyermekét szeretettel fogadják, és az is mindegy, hogy milyen képességű a gyermek, de az iskola ígéri, hogy minőségi oktatást és nevelést nyújt valamennyi tanulójának. Hiteles keresztényi értékeket fognak közvetíteni, nem akarják a hitüket ráerőltetni senkire. Esélyegyenlőséget, felzárkóztatást, tehetséggondozást ígérnek, kiváló tanítókkal, tanárokkal, szükség szerint logopédussal, fejlesztő pedagógussal, pszichológussal, tehetséggondozókkal…, és a szakma által kitüntetett, rutinos, de nem elfásult, hanem lelkes  pedagógusokkal.

- Az óvoda és az iskola közötti átmenet nagyon nehéz egy gyermek számára, hiszen egy játékos környezetből átkerül egy tanulós, fegyelmezettebb világba. Ezt az átmenetet fogjuk segíteni, az a célunk, hogy örömmel járjanak iskolába az „apróságok”. Éppen ezért személyre szabottan, egyedileg akarjuk kezelni, nevelni, szeretni a gyerekeket.

Pető Albert lelki pásztor elmondta, az iskola neve beszédes: Talentum Baptista Általános Iskola. Ebben benne rejlik, hogy mindenki értékes!

Az iskolával kapcsolatban további információk olvashatók a: www.talentumiskola.blogspot.hu oldalon.

Február 7-én 16 órától az érdeklődő szülők részére megbeszélés lesz a tégláskerti óvodában, majd várhatóan február 15-én 15 órától bemutató foglalkozást tartanak.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.