Irányítsuk a pénzügyeket - 3.

Nem mindegy, hogy hol tankolunk

Bankszámlával mindenki rendelkezik. Minimum félévente érdemes körbejárni a bankok kínálatát, hiszen számtalan lehetőség közül lehet válogatni, akár bankon belül is módosíthatunk szolgáltatást, ami a jelen helyzetnek megfelelően lehet költség kímélőbb. Mindenért fizetni kell, de nem mindegy, hogy mennyit.

A sárga csekk fizetésének is ára lett, amit beépítettek a számlába.

Hitel

Könnyű beleugrani egy kecsegtető törlesztésbe, amit még elbír a családi kassza.

Ha már mindenképpen hitel felvétele szükséges, elengedhetetlen több ajánlat áttanulmányozása, és keresőképtelenség, betegség esetére köthető biztosítás kérése.

Könnyű hitelcsapdába kerülni, és egyszerre több helyre fizetni az ellenőrizhetetlen kamatok mellett. Törekedni kell, lehetőleg egy számlára, hitelkiváltással átcsoportosítani a meglévőket, így jelentős összeg maradhat a zsebben.

Biztosítás

Az évforduló előtt álló biztosításokat nem mindig érdemes újrakötni. Mivel a szolgáltatók folyamatos versenyhelyzetben vannak, az csak a lakosságnak kedvez. Árakban és szolgáltatásokban is nagy lehet az eltérés, ezért tájékozódjunk!

A gépjármű felelősségbiztosítás, casco mellett a lakás biztosításánál is több ezer forint lehet az eltérés. Vannak, akik nem hangolják össze a társasházi lakásbiztosítást az általuk kötöttel, vagy nem tudnak arról, hogy a közös költséggel mit fizetnek. Mivel kár esetén két biztosító nem fizet ugyanazért, járjunk utána, hogy mit hol fizetünk!

Mindezek mellett nyaraláskor az utasbiztosítás sem elhanyagolható.

Autó és üzemanyag

Hazánkban nem terjedt el eléggé a közös autóhasználat, pedig így is csökkenthető lenne a kiadás.

Érdemes gyakran ellenőrizni a keréknyomást is, hiszen laposan többet fogyaszt az autó.

Tankoljunk egyszerre többet. Így kevesebb a feleslegesen megteendő út a kutakhoz.

Igyekezzünk azonos sebességet tartani, és kevesebbszer a sebváltóhoz nyúlni, féket nyomni.

A benzinkutak árai között több tíz forint eltérés is lehet. Érdemes tájékozódni, már az interneten is naprakész információk vannak.

A felesleges dolgokat pakoljuk ki az autóból, a több teher több fogyasztást jelenthet.

A jó idő közeledtével megfontolandó kihasználni az egyre terjedő kerékpár utak használatát, hamar megtérül egy kétkerekű befektetése.

Csak azért, mert megszorítjuk a nadrágszíjat, nem kell mindenről lemondani, csak felfedezni a lehetőségeket, átértékelni a hozzáállásunkat. Sok dolog ingyen van az életben, ami nem igényel pénzügyi beruházást. Egy mosoly, kedves szó, zenehallgatás, ami jobb kedvre deríthet, ingyenes kiállítások, koncertek látogatása, egy természetben tett séta, baráti találkozók. Akár ettől, akár mástól derűsebb lehet a világlátásunk, ami segítheti mindennapi takarékosságunkat is. Megéri pozitívan gondolkodni, negatívan költeni!

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.