Íjászverseny – külföldi résztvevőkkel

Cél, tűz!

Nagyszabású versenyt bonyolítottak le a nagyhegyesi íjászok a település központi parkjában az elmúlt hétvégén, szombaton. A résztvevők létszáma elérte a 135 főt. Ebből az alkalomból beszélgettünk a sport szakkör vezetőjével, Harangi Sándorral.

- Hány éves múltra tekint vissza a helyi íjászkodás?

- A szakkör 2013-ban alakult hat alapító taggal, amely a mai napig a helyi művelődési ház égisze alatt működik. A megnövekedett érdeklődés okán gondolkozunk azon, hogy idén sportegyesületté alakulunk.

- Ön alapította a szakkört?

- Nem. Ezt a hobbit úgymond megörököltem Flórián fiamtól. Flórián általános iskolás korában kijelentette, hogy szeretne íjászkodni. Átjártunk Balmazújvárosra az ottani egyesület versenyeire, és ha már ott voltam, én is vettem magamnak egy íjat. A fiam közben „átlovagolt” egy középkori hagyományőrző katonai klubba, nekem meg megmaradt az íjászat.

- Mit kell tudni a mai versenyről?

- A mai versenyt nyugodtan nevezhetjük nemzetközinek, mert Romániából, Szlovákiából is érkeztek indulók. Egy úgynevezett 3D megmérettetésről volt ma szó. Húsz lőállásról kellett, két-két vesszővel eltalálni az állatfigurákat. Külön versenyeztek a résztvevők gyermek, ifjúsági, felnőtt, férfi, női, és szenior kategóriában. A fegyverek tekintetében megkülönböztettük a vadász reflex, a hagyományos ősi, illetve lombo, hosszú íjas sportolókat.

- Ön, is indult?

- Én, rendező vagyok, és ilyen esetben nem etikus a versenyen való részvétel. Egyébként egy vadász reflex nyilam van, amivel szoktam versenyeken indulni.

- Kérdezhetem, a begyűjtött trófeákról?

- Kisebb-nagyobb versenyeket már nyertem, illetve Európa bajnokságon 27. helyezést.

- Mik a tervek? Merre mennek versenyezni a közeljövőben?

- Sárrétudvariban lesz egy hagyományőrző verseny, Bükk kupa, Anarcs. Nem is tudom felsorolni a lehetőségek számát. Szerencsére, ez a sport a reneszánszát éli napjainkban.

Végeredmény a teljesség igénye nélkül:

Felnőtt férfi: Balaskó Sándor, Miklovich Zsolt, Szitás László

Felnőtt nő: Szaniszló Zsuzsanna, Grónás Lászlóné

Gyermek fiú: ifj. Szitás László, Nyíri Levente, Ködöböcz Levente

KÉPGALÉRIA: ITT

                       

dalnoky

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.