Három ősbemutató a Csokonai színházban

Debreceni színpadra kerül az Imígyen szóla Louis de Funes című monológ is

Tizenhét premier és három ősbemutató szerepel a debreceni Csokonai Nemzeti Színház 2016/17-es évadjának műsorán - hangzott el a teátrum hétfői évadnyitó társulati ülésén. 

Csikos Sándor rendezésében láthatja majd a közönség a Szélfútta levél című dokumentumdrámát, amely a Csokonai színház korábbi színésze, Mensáros László 1956-os tevékenységét dolgozza fel. Ugyancsak ősbemutató lesz a Jegesmedve című monodráma Kiss Gergely Máté rendezésében, valamint a népszerű rádiójáték alapján készült Időfutár Gemza Péter rendezésében.

Bemutatja a teátrum Valere Novarina francia író-rendező Imígyen szóla Louis de Funes című monológját, amelyet eddig csak az áprilisi budapesti Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozón láthatott a közönség.

Magyarországon először állítják színpadra a Hogyan nevezzelek? című kortárs francia vígjátékot, amelyet Ilja Bocsarnikovsz rendez. Premierként mutatják be a Bánk Bán című operát, a Varázsfuvolát, az operettek közül a Denevért, tovább a Závada Pál regényéből készült Jadviga párnája című színművet, Moliere vígjátékát, a Dandin György, avagy a megcsúfolt férjet is - sorolta Gemza Péter, a színház művészeti vezetője.

Hozzátette: a Kőműves Kelemen című rockballadára, Gimesi Dóra Hessmese című meséjére, a Lázár Ervin meseregényéből készült mesejátékra, a Kisfiú meg az oroszlánok címűre szintén először válthat jegyet a közönség.

A Szalontai Hamlet-kör című ifjúsági előadás, Pinczés István rendezésében a Mesterkurzus, és Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című darabja is első alkalommal szerepel a színház repertoárján.

Ugyancsak újdonság a Csokonai színház programjában a Nemzeti Pódium címmel induló előadássorozat, amelynek keretében a Nemzeti Színház színművészeinek nagy sikerű önálló estjeit hozzák el Debrecenbe - jelezte Ráckevei Anna igazgató, aki elmondta azt is: születésnapján, október 6-án gálaesttel emlékeznek az idén elhunyt Tréfás Györgyre, a színház örökös tagjára.

A teátrum felújítás előtti utolsó teljes évada lesz az idei. A rekonstrukcióról Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere kifejtette: kormányzati forrásból, mintegy 5 milliárd forintból újul meg a színház. A munkálatok tervezését 2017 márciusára kell befejezni, a kivitelezés pedig azt követően kezdődhet majd.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.