Generációkon át, átélni a rock-életérzést – ez a Péterfia Rock

Megpróbálják életben tartani a már nem élő rocklegendák emlékét

Időnként egyetemisták bukkannak fel csoportosan, amikor kocsmatúráról van szó, máskor a Loki szurkolói veszik birtokba egy-egy meccs után. De mi is ez a hely Debrecen szívében, amely már hosszú évek óta valóságos legendaként működik a helyi vendéglátás világában? Nos, ez a Péterfia Rock Söröző, amely nem csak nevében rock, hanem az általa átadott életérzés miatt is.

A Péterfia utcán a Nagyerdő felé haladva a vendéglátósor első helyszíne a Rock. Csak így ennyi, hogy Rock. Elvégre mindenki így ismeri a kultikus kocsmát, amely egész héten, egész nap várja a vendégeket. Köztük pedig jó páran akadnak olyanok is, akik már nem kevés esztendeje látogatják a helyet. És ezúttal nem csupán idősebb generációkra kell gondolni, hiszen a fiatalok, akár egyetemisták is előszeretettel betérnek elfogyasztani egy-egy finom italt. A Rock nevéből adódóan e zenei stílust képviseli, esténként a zenegépből akár egykori klasszikus, akár mai keményebb és visszafogottabb rockdallamok is felcsendülnek – ahogy a tisztelt vendég óhajtja. Nem telik el úgy nap, hogy a csocsóasztal játékosai ne forgatnának be egy pár szép gólt vagy ne fogyna a jóízű csapolt sör. Vendéglátásról, italokról, rocktörténelemről, generációkról beszélgettünk a Péterfia Rock munkatársaival.

- Miért éppen Rock?

- A rockzene szeretete és a hagyományteremtés röviden, tömören az oka. Egy kicsit bővebben azt mondhatjuk a Rockra, hogy már alapvetően kialakult egy ilyesfajta arculata, ebből pedig elindult egy tradícióalkotás. Olyan tradícióé, amely azzal járt, hogy mára Debrecen belvárosában megszületett, illetve kialakult, kiforrott egy igazán debreceni, egyedülálló lokálpatrióta hely, ahogy reggeltől estig szabadon szól a rock and roll.

- A Rock a Loki-szurkolói életnek is meghatározó helyszíne. Ez tudatos (volt) vagy a közönség spontán szerveződött úgy a mai napig, hogy a szurkolók közkedvelt találkozóhelye lett a kocsma?

- A szurkolók már nagyon régóta visszajárnak. Nem csupán hazai mérkőzések után vagy idegenbeli túrákról hazaérkezve. Akár hétköznap, amikor megnéznek egy Bajnokok Ligája találkozót vagy csak spontán sörözgetésre. Alapvetően a Loki-szurkolókkal való jó tulajdonosi kapcsolat eredményezte, hogy a fanatikusok egyik törzshelyévé vált a kocsma, sokan már a szervezett szurkolás kezdeteitől ott vannak a lelátón, és egyben törzsvendégei is a Rocknak.

- A rockzene alapvetően – már a névben is – meghatározza a hely szellemiségét. Ikonikus alakok a dekoráción mint Jimi Hendrix, Jim Morrison. Hogyan sikerül a fiatalokat, a huszonéves generációt megszólítani, akik lehet, hogy már kevéssé ismerik ezeket a neveket? Mennyire ismerik egyáltalán?

- Embere válogatja. Sajnos ezeknek a legendás zenészeknek a jelentős része már nincsen közöttünk, talán emiatt is merülnek egyre fájdalmas feledésbe. Ilyen szempontból kimondottan szerencsés, hogy mi arra törekszünk, hogy életben tartsuk az emléküket, a zenéjüket, erre pedig generációtól függetlenül bizony bőven van is igény. Nem telik el úgy este, hogy klasszikus dalok ne hangoznának el a rocktörténelem fénykorából, akár egy Skorpió, akár egy Janis Joplin.

- Kínálatban a kommersztől a felsőkategóriás minőségi italokig minden megtalálható, közismerten megfizethető áron. A jelen helyzet, az árak növekedése hogyan befolyásolja a fogyasztás mértékét, a vendégszámot?

- Kimondottan drasztikus csökkenést nem érezni sem a vendégszámban, sem pedig a fogyasztásban. Az elmúlt hónapokban a vendégkör számos új arccal is bővült, de sajnos akadnak olyan régi kedves ismerősök, akikkel jó ideje már nem találkoztunk. Váltják egymást. Az egyetemisták is előszeretettel fedezik fel a Rockot mint városon átívelő kocsmatúrák állomása, vagy csak puszta összeülések helyszíne. Maga a financiális válság eddig szerencsére nem befolyásolta szembetűnően az itteni életet, no, persze az áraink időnkénti emelése elengedhetetlen, alkalmazkodva az inflációhoz. Ettől függetlenül nyugodtan mondhatjuk, hogy a Rockban még mindig kifejezetten baráti és megfizethető áron kínáljuk a termékeket.

- Mi az alapvető, legkedveltebb, elsődleges kínálati kategóriája a helynek?

- Nagyon változó, ízlések és pofonok. A legtöbbet mégis a jó, közismert magyar söröket fogyasztják, akár üveges, akár csapolt formában. Sokan kedvelik még a fehérborból készült fröccsöket is, de a Rockban az Unicum is nagy hangsúlyt kap. Amolyan valódi magyaros ízlés ez.

- Nyáron terasz, télen beltér, mégis kiülni a várost nézni egy ital mellett, felbecsülhetetlen érzés. A fedett terasz lehetősége mennyire megvalósítható?

- Március 15. környékétől őszig ki lehet ülni a teraszra, amelyen a tűző nyári naptól napernyők védenek. Ezek persze kisebb esőfogónak is alkalmasak. A fűtött, fedett terasz nem igazán kivitelezhető, hiszen beltéren adottak a lehetőségek, hogy nagyszámú vendégkör elférjen, ráadásul egy fedett teraszrész sokkal kevésbé mobilis. A jelenlegi, napernyős terasz azonban hibátlanul, hiánytalanul teszi a dolgát.

- Hosszútávon milyen célok állnak a Rock előtt?

- Minél tovább megtartani azokat a vendégeket, akik már hosszú évek óta jól ismerik a Rock pultját. A lehető legbarátibb árakkal alkalmazkodni a jelen helyzethez, és természetesen sohasem elszakadni a rock-életérzéstől.


- HIRDETÉS -

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.