Franciaország - A vállalkozások adóterheit 30 milliárd euróval csökkentik 2017-ig

Párizs, 2014. január 14., kedd (MTI) - A vállalkozások adóterheinek 30 milliárd eurós (9 ezer milliárd forintos) csökkentését ígérte 2017-ig Francois Hollande francia elnök kedden.

 

    "Új célt jelölök meg 2017-ig a vállalkozások és az egyéni vállalkozók számára, a 30 milliárd eurós terhet jelentő családi járulékfizetések végét" - mondta az államfő a mintegy hatszáz újságíró előtt tartott újévi sajtótájékoztatóján, amelyen a liberális gazdasági fordulat érdekében megalkotott "felelősségi paktum" részleteit ismertette. Ez azt jelenti, hogy a francia vállalkozásoknak nem kell társadalmi biztosítási járulékot és egyéb, a családpolitikát támogató járulékot fizetniük 2017-ig.  Az államfő azt is jelezte, hogy szeretné a vállalkozásokra kivetett egyéb adók számát is csökkenteni.

    A vállalatoknak javasolt úgynevezett felelősségi paktumot január 21-én indítja el a kormány. Ennek első lépése lesz a munkára kivetett közterhek csökkentése 20 milliárd euró (6 ezer milliárd forint) értékben, amiért cserébe beruházásokat és munkahelyteremtést vár el a kormány a cégektől.

    Hollande ígéretet tett arra, hogy nem a háztartások fogják megfizetni a munkára eddig kivetett terhek csökkenését, hanem további 50 milliárd eurós (15 ezer milliárd forintos) megtakarítást tervez a kormány az állami kiadásokban 2015 és 2017 között.

    Az elnök elmondta, hogy a kedvezményekről a vállalatokkal folyatott egyeztetéseken számszerűsíteni fogják a célokat, országos szinten és ágazatokra lebontva. A felelősségi paktum kidolgozása ősszel fejeződik be, és az arról szóló törvény ősszel kerül a parlament elé.

    "Franciaországnak vissza kell nyernie a gazdasági erejét" - hangsúlyozta az államfő. Hozzátette: "gyorsabbnak kell lennünk, messzebb kell mennünk, fel kell gyorsulni és mélyebbre kell hatolni annak érdekében, hogy a gazdasági növekedés a lehető legerősebb legyen". Hollande úgy értékelte, hogy a kormánya az elmúlt másfél évben megállította a gazdasági hanyatlást, azt viszont elismerte, hogy "a munkahelyteremtésért vívott csatát még nem nyerte meg". Szerinte ugyanakkor "a tendencia már kirajzolódik" a munkanélküliség csökkenése területén az év végi adatokban. Megválasztásakor Hollande azt ígérte, hogy 2013 vége előtt megállítja a munkanélküliség emelkedését. Jelenleg 11 százalékos a munkanélküliségi ráta Franciaországban

    A francia elnök szerint a "felelősségi paktum" évtizedek óta a legjelentősebb társadalmi kompromisszum. Azt viszont visszautasította, hogy teljesen átváltott volna a liberális gazdaságpolitikára, ahogy azt egyes gazdasági elemzők értékelik.

    Az Európa megerősítése érdekében felvázolt három francia-német közös javaslat között megemlített egy "kezdeményezést a gazdasági és társadalmi konvergenciára" a két ország között, valamint az energetikai átmenet összehangolását.MTI 2014. január 14., kedd 20:00
 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.