A felcsúti milliárdos

Budapest, 2014. március 7., péntek (MTI) - Vagyonnyilatkozatának nyilvánosságra hozására szólította fel Mészáros Lőrinc felcsúti polgármestert Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért független parlamenti képviselője.

A politikus pénteki sajtótájékoztatóján követelését azzal indokolta, hogy kiderüljön, hogyan lett Mészáros Lőrinc négy év alatt gázszerelőből az ország 88. leggazdagabb embere csaknem 7 milliárd forintos vagyonnal.

Szabó Rebeka emlékeztetett, hogy az Orbán Viktor miniszterelnökkel jó viszonyt ápoló polgármester cége az utóbbi években számos közbeszerzést nyert el, és állami földbérletekhez is hozzájutott Fejér megyében.

A PM képviselője elmondta: a polgármestereknek kötelező minden évben vagyonnyilatkozatot készíteniük, de közzétételük nem automatikus, a felcsúti polgármesteri hivatal pedig újságírói megkeresésre elutasította Mészáros Lőrinc nyilatkozatának kiadását. Ezután a székesfehérvári járásbíróság is elutasította - egy közelmúltbeli törvénymódosításra hivatkozva - az újságírókat, mondván, igényüket nem indokolták meg kellőképpen.

Szabó Rebeka arra szólította fel Mészáros Lőrincet, ne bújjon a bírósági döntés mögé, mert ha becsületesen szerezte vagyonát, példája másoknak is okulásul szolgálhat. Hozzátette ugyanakkor: a Simon-ügy is bizonyította, milyen fontos szerepe lehet a törvénytelenségek feltárásában a vagyonnyilatkozatnak.

Jelezte azt is, hogy az Együtt-PM helyi csoportja tüntetést szervez a hétvégére, ezzel próbálják rávenni a polgármestert a vagyonnyilatkozat közzétételére, de jogi lépéseket is mérlegelnek, és az említett bírósági döntés is megfellebbezhető.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.