Fél Európa rettegve súgja: EHF-csoportkörben a Loki!

Csaknem százan a debreceni szurkolók  Fotó: dvsckezilabda.hu

A DVSC Schaeffler női kézilabda csapata hazai pályán aratott magabiztos tizenegy pontos győzelmét követően idegenben tízzel múlta felül a szerb Jagodinát. Köstner Vilmos „lányai” ezzel biztosították helyüket az EHF-kupa főtábláján. Rövid összefoglaló, némi személyes kommentárral.

A találkozó krónikáját gazdagítja, hogy a Lokit csaknem száz cívisvárosi szurkoló kísérte el, akik a szerény atmoszférájú jagodinai csarnokban igazi debreceni kézihangulatot teremtettek. Ez a bizonyos cívis-kézihangulat talán a teljes kontinensen egyedülálló, Magyarországon pedig biztosan a legnagyobb szurkolóseregről beszélünk. Bár személyesen sajnos nem lehettem ott Jagodinában, azért a képernyőn keresztül is varázslatos volt hallani a jól ismert dallamokat.

Ezúttal is Kovács Anna jegyezte az első találatot, a hazai megmérettetéshez hasonlóan, majd Tóvizi követte, ezután érkezett az első hazai gól is. A szerbeknek egy ideig sikerült tartani a lépést, de az agilis debreceni védelem nem sok szabad teret hagyott a vendéglátóknak. A fej-fej melletti csatározásban csapatát elsősorban Agbaba vitte a hátán, de a vezetésre az ő játéka sem volt elég a Jagodina részéről. Nem úgy azonban vendég oldalon. Köstner Vilmos a találkozón azoknak a fiatal kéziseknek a játékára fektette a hangsúlyt, akik általában kevesebb lehetőséget kapnak. A lányok ezt a „kihívást” remekül fogadták. Kovács Anna újabb gólját rögtön Arany Rebeka pillanatai követték. Az előny folyamatosan a DVSC kezében volt, a különbség pedig lassan, de biztosan nőtt, csupán az a kérdés maradt megválaszolatlan, hogy a végén mekkora lesz. Ahogy a félidő másodpercei pörögtek, Kovács Anna sorra szállította a pontokat, illetve az ifjú átlövő Poczetnyik Luca is eredményesen kézilabdázott. Az első játékrész csattanójaként Vámos Petra időn túli hétméterese szolgált. Petra nem hibázott, a párharc pedig úgy tűnt, fél órányi játék után el is dőlt.

A második felvonást Agbaba nyitotta, de a Loki gyorsan visszarázódott az első félidei ritmusba. Despotovic labdát lopott, indítását Elke Karsten kapta pontosan, aki továbbított Bordás Rékának. A beálló ziccerből bombázott az alsóba. Lendületben maradtak a fiatalok is. Arany megállíthatatlanul tört kapura, Poczetnyik Luca pedig látványos gólokkal szolgált rá a neki megszavazott bizalomra. Az örömjáték hevében Elke Karsten is szárnyra kapott és gólokkal hálálta meg a lelkes debreceni tábor biztatását. Ahogy közeledett a találkozó vége, felcsendült az „Irány Európa” rigmus is, hiszen biztossá vált: a DVSC Schaeffler kettős győzelmével kiharcolta a főtáblára jutást. A végeredmény: 26-36.

Köstner-mester elképzelései hiánytalanul beváltak, hiszen a fiatalok játszatása meghozta gyümölcsét. Bár a meccs legeredményesebbje Agbaba lett, debreceni oldalon Arany Rebekát illeti az elismerés, 6 szerzett góljával. Mögé holtversenyben 5 találattal Kovács Anna és Elke Karsten sorakozik fel.

A válogatott keretével a piros-fehérek négy játékosa előtt újabb komoly megmérettetések állnak, hiszen Triffa Ágnes, Kovács Anna, Tóvizi Petra és Vámos Petra is képviselik Magyarországot a Japánban megrendezendő világbajnokságon.

Nemzetközi szereplését, immár főtáblásként január elején kezdi a csapat. A csoportbéli ellenfelek a csütörtöki sorsoláson derülnek majd ki. Pár éve, amikor a román Craiova ellen játszott a Lokomotiv, sajnos itthon sem sikerült örömtelire az este. Bár győztünk, így is a románok jutottak főtáblára. Az egy „könnyes győzelem” volt, de bánattól könnyes. Most viszont csak az öröm könnyeit szabad hullatni. Nekem nem volt még szerencsém megtapasztalni, milyen az, amikor egész Európa meghallja, milyen is az a híres debreceni tábor. Most végre eljött ez a pillanat.

Szép volt csajok, irány Európa!

Barna Marci

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.