Etruszk arisztokratasírok leleteit mutatja be kiállítás az olaszországi Vulciban

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Róma, 2014. augusztus 6., szerda (MTI) - Ezüstlemezekből formázott, kéz alakú domborműveket is találtak abban az etruszk nemesi sírban, amelynek anyaga szeptember közepéig látható a Rómától ötven kilométerre fekvő Vulciban.

 

    A halhatatlan hercegek - Vulci etruszk arisztokráciájának dicsősége című kiállítás mintegy nyolcvan ókori tárgyat mutat be az egykori etruszk város temetőjében az utóbbi években feltárt sírokból. 
    Köztük vannak annak a monumentális, a Krisztus előtti 7. század második felére datált sírkamrának a leletei is, amelyet 2013 tavaszán találtak meg. A régészek az Ezüst kezek sírjának keresztelték el az itt talált két kéz alakú domborműről, amelyet az etruszk ötvöstechnika szerint ezüstlemezekből készítettek. A kezek körmeit arannyal festették be.  A feltételezések szerint az ezüstkezek egy csaknem két méter magas szobor végtagjai voltak, az egyedüliek, amelyek megmaradtak az eredeti, valószínűleg fából faragott alkotásból. A két kezet is apró darabokra törve találták meg, mivel a sírt az évezredek során többször feltörték és kirabolták.  Ennek ellenére a sír cserépedényeket, egy lovas kocsi darabjait, arany ékszereket és arany ruhadíszeket is megőrzött. 1950, arannyal fedett bronzgombot is találtak a hozzájuk tapadt szövetfoszlányokkal. Az egy év alatt restaurált leletek arról tanúskodnak, hogy a sírkamra magas rangú arisztokratáé, talán egy hercegé lehetett. Az ezüstkezű szobor is őt ábrázolhatta, vagy esetleg azt a célt szolgálta, hogy az elhunyt nyugalma felett őrködjön. 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.