EP-választás - Szanyi: az alacsony részvétel miatt az eredmény nem fogja tükrözni a választók akaratát

 Budapest, 2014. május 25., vasárnap (MTI) - Az MSZP európai parlamenti (EP-) listavezetője szerint az alacsony részvétel miatt az EP-választás eredménye nem fogja hűen tükrözni a magyar választópolgárok akaratát.

Szanyi Tibor vasárnap este Budapesten sajtótájékoztatón úgy értékelt, hogy az eredmény nagy mintán és random alapon vett közvélemény-kutatásnak felel majd meg.  Azt mondta, az adatok alapján történelmi mélyponton van a részvétel, de akárhányan is mentek el szavazni, mindannyian jól tették. Megköszönte az MSZP-re szavazóknak a támogatást. A szocialista politikus reményét fejezte ki, hogy Magyarországon nem fog előretörni a szélsőjobb. A listavezető közölte, bízik abban, hogy egész Európában elgondolkodnak azon, miként lehet az EP-választások iránti érdeklődést felkelteni. Szerinte az alacsony részvételi adatok torz eredményeket szülnek, abból pedig nem biztos, hogy egészséges Európa lesz.

A mozgósításra vonatkozó kérdésre Szanyi Tibor azt mondta, a pártok nem kapták meg azt a segítséget, amit az országgyűlési választásnál, ahol igen komoly pénzek álltak rendelkezésre. Közölte, feltételezi, hogy a nagyobb pártok voltak abban a helyzetben, hogy saját büdzséből tudtak kampányolni. Erre tellett - jegyezte meg. Arra a felvetésre, hogy egyes információk szerint az MSZP harmadik, a Jobbik a második lett a választáson és a szocialistákat a Demokratikus Koalíció szorosan követi, így az MSZP-nek nem lesz meg a második mandátuma, és ilyen helyzetben le kell-e mondania Mesterházy Attila pártelnöknek, a politikus azt mondta, nagyon reméli, hogy más adatokat is fog tudni mondani. Nem tudja kommentálni ezeket a ki tudja, honnan származó adatokat - közölte. "Ilyen részvétel mellett én a lottószámokat nagyobb biztonsággal tudnám megjósolni, mint azt, hogy kinek hány mandátuma lesz" - fogalmazott Szanyi Tibor, aki a sajtótájékoztatóját azzal kezdte: "bár ekkora lett volna az érdeklődés a választópolgárok részéről, mint amennyit a sajtó most mutat ez ügyben".
   

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.