EP-választás - Április 22-éig jelenthetik be listájukat a pártok

Budapest, 2014. március 10., hétfő (MTI) - A közigazgatási és igazságügyi miniszter rendelete szerint április 22-én 16 óráig lehet bejelenteni a listákat a május 25-i magyarországi európai parlamenti (EP) választásra. Az EP-választás határidőiről, határnapjairól szóló KIM-rendelet hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben.

A közigazgatási és igazságügyi minisztériumi rendelet rögzíti: a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgároknak a március 28-ai névjegyzéki állapotnak megfelelően április 7-éig kell kézhez kapniuk az értesítést arról, hogy felvették őket a névjegyzékbe. Aki nem kapja meg az értesítést, a jegyzőnél (a helyi választási irodában) újat igényelhet.

A hivatalos kampány április 5-én kezdődik, a választáson indulni szándékozó pártok április 7-étől kaphatják meg az aláírások gyűjtésére szolgáló ajánlóíveket a Nemzeti Választási Irodától (NVI).

Az EP-választáson az a párt állíthat országos listát, amely a választás előtti 34. napig összegyűjt 20 ezer érvényes ajánlást, és bejelenti listáját a Nemzeti Választási Bizottságnál. A határidő azonban április 21-én, húsvéthétfőn járna le, amely munkaszüneti nap. A KIM-rendelet a listák bejelentésének határidejét április 22-én 16 órában jelölte meg.

A rendelet rögzíti azt is, hogy ha az EU más tagállamának Magyarországon lakóhellyel rendelkező állampolgára (valamivel több mint százezer ilyenről tud az NVI) hazája helyett inkább a magyar pártok listájára szeretne szavazni, május 9-én 16 óráig kérheti felvételét az itteni névjegyzékbe.

A névjegyzékbe vétel lezárulta után (legkésőbb május 10-éig) az uniós országok választási szervei tájékoztatják egymást arról, hogy állampolgáraik melyik országban kérték névjegyzékbe vételüket. Ilyenkor a választót anyaországában törlik a névjegyzékből, így akadályozzák meg, hogy valaki több helyen szavazzon.

Ugyancsak május 15-e 16 óra a határideje a külképviseleti megfigyelők bejelentésének: a listát állító pártok megfigyelőket küldhetnek a külképviseletekre a szavazás törvényességének ellenőrzésére.

Aki a szavazás napján nem tartózkodik Magyarországon, de az ország 97 külképviseletének valamelyikén szeretne voksolni, május 17-én 16 óráig kérheti külképviseleti névjegyzékbe vételét.

Aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, május 23-án 16 óráig kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.