Elment Miska bácsi!

A közismert Miska bácsi

Nem sokkal 84. születésnapja után szombaton elhunyt Padisák Mihály író, újságíró, a Magyar Rádió volt szerkesztő-riportere, a Miska bácsi levelesládája című műsor vezetője - tudatta Padisák Mihályné, az irodalmár-újságíró özvegye.

Padisák Mihály 1930. június 13.-án született Budapesten.

Az ötvenes években a külkereskedelemben dolgozott. Ekkor jelentkezett rádióriporternek, egyhavi próbaidő után vették fel. Ötven esztendeig dolgozott a Magyar Rádióban. Főleg termelési helyszínekről tudósított. Rendszeresen publikált gyerekekről gyerekeknek szóló elbeszéléseket, folytatásos regényeket. Ezért kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot. Ő lett a magyar rádiózás első és akkoriban egyetlen ifjúsági témákkal foglalkozó riportere. Irodalmi műsorok, vetélkedők, dokumentumjátékok és sorozatok fűződtek a nevéhez. Íróként több, népszerű ifjúsági regényt írt. Legismertebbek Kanóc kalandjai (Éljen a száműzetés, Kanóc, az emberszelídítő, Kanóc, az életművész).

Hétvégeken a gyerekek 1950-ben hallhatták először a „Miska bácsi lemezesládája” című kívánságműsort. 1976-tól „Miska bácsi levelesládája” címen futott tovább egészen 2001-ig. Akadt olyan esztendő, amikor tizenhétezer levelet kapott a gyerekektől. Sokan írtak a határon túlról is. Generációk sora nőtt föl a műsorán. Utolsó műve, Fél száz év a mikrofon előtt, amely 2010-ben jelent meg.

A Díszpolgár szerkesztősége a napokba készült interjút készíteni a közismert rádióssal.

A Magyar Rádió Zrt. Padisák Mihályt saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

dalnoky

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.