Együtt-PM: mondjon le Tasnádi László!

Budapest, 2014. június 20., péntek (MTI) - Tasnádi László rendészeti államtitkár leváltását követelte közleményben az Együtt-PM pénteken, a politikus állítólagos állambiztonsági múltja miatt.

„Az Együtt-PM Szövetség lemondásra szólítja föl Tasnádi László rendészeti államtitkárt, mert 1988-89-ben az állambiztonság ügynöke volt” - fogalmazott az MTI-hez eljuttatott közleményében a pártszövetség.

Ugyanakkor követelik, hogy a parlament tárgyalja meg a májusban beadott törvényjavaslatukat, mely megnyugtatóan rendezné az állambiztonsági múltat - teszik hozzá.

Az Együtt-PM szerint bizonyítottnak látszik, hogy Tasnádi László 1988-ban főhadnagyként a BRFK állambiztonsági szervének III/II-2. osztály C alosztályának megbízott vezetője volt, 1989-ben pedig már századosként vezette az osztályt.

Emlékeztetnek arra: a sajtóban megjelentek szerint ennek a szervezeti egységnek feladata elsősorban „a belső reakció, a kulturális, ifjúsági és egyházi vonalon ellenséges tevékenységet folytató személyek, diplomaták operatív megfigyelése” volt.

Az is felidézik, hogy Tasnádi Nagy Imre mártír miniszterelnök 1989-es újratemetésekor egy Amur és egy Vera fedőnevű titkos megbízott kapcsolattartó operatív tisztje volt. Így tehát, a frissen kinevezett államtitkár akár Orbán Viktorról is jelenthetett, aki ennek a tüntetésnek egyik vezérszónoka volt.

Hozzáteszik, hogy Tasnádi a rendszerváltást követően különböző nemzetbiztonsági pozíciók betöltése után Pintér Sándor cégbirodalmának alkalmazottja volt, 2010-ben pedig miniszteri kabinetfőnök lett.

Közlésük szerint, az Együtt-PM vállalhatatlannak tartja, hogy egy volt állambiztonsági ügynök rendészeti államtitkár lehet Magyarországon. Ezért felszólítják Tasnádi Lászlót, hogy haladéktalanul mondjon le, és távozzon a közéletből. Egyúttal felszólítják Pintér Sándor belügyminisztert, hogy adjon számot a Tasnádival az elmúlt években folytatott kapcsolatairól.

A közleményben úgy vélekednek, hogy a magyar demokrácia utóbbi 25 évének legnagyobb adóssága, hogy nem rendezte megnyugtatóan az állambiztonsági múlt kérdését.

Ezért követelik, hogy az illetékes parlamenti bizottság haladéktalanul tárgyalja meg az Együtt-PM-nek az állambiztonsági múlt rendezése ügyében benyújtott törvényjavaslatát, az Országgyűlés pedig szavazzon róla.

„Így kiderülhet, mely képviselők számára fontos az igazság, és kik azok, akik inkább annak elhallgatásában érdekeltek” - fogalmaz közleményében a pártszövetség.

A HVG című hetilap június 19-ei számában azt írta, hogy Tasnádi László a Belügyminisztérium III-as főcsoportfőnökségébe tagozódó III/II-2 alosztályon tevékenykedett századosként. A HVG hivatkozik a Heti Válasz egyik 2009-ben megjelent cikkére, amely szerint Tasnádi László több ügynökkel is kapcsolatban állt Nagy Imre kivégzett miniszterelnök 1989-es újratemetésén.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.