Egy gitár és egyedülálló énekhang – a UDream felfedezettje

Magyari Lilla BIT’Z 2022 első napján

Az idei félév végéhez közeledve az egyetemen újra megrendezték a UDream tehetségkutatót, a BIT’Z 2022 első napján. Ezúttal a helyezéseken túl a DISZPolgár magazin is különdíjat adott át. A magazin elismerését Magyari Lilla, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar pszichológia szakos hallgatója kapta.

Lilla aligha ismeretlen a debreceni alternatív, illetve feltörekvő zenészek alkotta világban. Tehetségét többek között már a Made in Debrecen fesztiválon is megmutatta. Bob Dylant hallgat, fuvolán tanult, ám nem sokkal később már gitáron szerezte dalait. Jelenleg sincs más eszköze, csupán gitárja és csodás hangja, illetve dalai. Ezekkel a BIT’Z színpadán, a DE főépülete mögött felállított sátorban, a UDream tehetségkutatón is elkápráztatta a közönséget. No, meg persze a zsűrit, amely a DISZPolgár-különdíjat ítélte neki. Ennek okán beszélgettem Lillával, mindketten egyetemi hallgató lévén: tegeződve.

- Saját dalaidból bemutattál már néhányat a Made in Debrecenen, aztán az UDreamen. Hogyan kezdtél el zenét szerezni?

- Eleinte verseket írtam, 14 éves koromtól. Úgy éreztem, hogy ezek alá zenét is el tudnék képzelni. Annak idején még csak fuvolán tanultam, de azzal ezt nehéz lett volna megoldani. Beiratkoztam gitárórára, megtanultam gitározni, így pedig már volt némi alapom, hogy kíséretet is írjak a szövegekhez.

- Milyen formában szeretsz alkotni? Egyedül, vagy segít, ha van körülötted formáció, akár segítő család?

- Alapvetően egyedül dolgozom a dalokon. Gitárjátékból és énekből állnak ezek a szerzemények. Egyedül tudok igazán elmerülni a gondolataimban.

- Dalaidra a líraiság, a mély tartalmú, érzelmes szövegek és a nem kimondottan a pörgős „slágerstílus” jellemző. Családi „örökség” a zenei világod, vagy saját tapasztalatokból merítesz ihletet?

- Saját ötletekből dolgozom. Szeretnék hiteles lenni a közönség előtt és adni az embereknek érzelmeket, gondolatokat. Emiatt választottam inkább a lírai műfajokat és stílust.

- Ha már emberek, segítség az embereknek. Te pszichológia szakon tanulsz. Mi a terved ezzel a tudással?

- Pszichológiával rengeteg irányba lehet indulni. Jelenleg csupán az a célom, hogy pszichológus legyek. Azért nehéz még most a döntés, mert ennek a hivatásnak szinte mindegyik ága érdekel. A célom, mint a zenével is, hogy adjak és segíteni tudjak.

- A pszichológia és a zene mennyire összeegyeztethető? Hogyan találsz kapcsolatot a két hivatás között?

- Mindkettő komoly nyitottságot és bizalmat igényel. A pszichológiának van olyan területe, ami kifejezetten a zenével, zenetanulással foglalkozik, így ilyen téren közvetlen kapcsolat is van a kettő között. Úgy érzem, hogy komolyan és hatékonyan összehangolható a két irány. Emellett a zene sokat segít a pszichológiai tanulmányaimban.

- Made in Debrecen, UDream – kifejezetten Debrecenhez köthető események. A Campus Fesztiválról hogyan vélekedsz? Ott a célok közt?

- Nem titkolhatom, hogy hatalmas lehetőség lenne a Campuson fellépni, nagyon nagy megtiszteltetés lenne ott lenni a fellépők között idővel. Ami pedig általában a zenei karriert illeti, így a pálya elején inkább hobbiként csinálom a tanulmányok mellett. De örömmel adnék koncerteket, vennék részt fellépéseken.

- Feltörekvő tehetségként milyen lehetőségeket látsz Debrecenben?

- Kulturálisan pezsgő város, tehát rengeteg lehetőség adott Debrecenben a zenei élet számára. Számos olyan közeg van, mint például a UDream, ahol bemutatkozhatunk, és egy kicsit megmutathatjuk a tudásunkat a közönségnek, hiszen a város nyitott az újra.

- És hallgatóként?

- Én szeretek itt élni és tanulni, zenélni, hiszen mozgalmas város. Nem igazán érzem, hogy hiányozna bármi számomra. Elégedett vagyok a körülményekkel és a lehetőségekkel.

- Egy kicsit még kapcsoljunk vissza a zenéhez! Kik motiválnak?

- Nagyon sokféle előadót, stílust szeretek, de a zenei motiváció nem csak a sztárokból fakad, hanem a zeneiskolai tanulmányaimból, tanáraimtól is. Akiket jelenleg egyfajta plusz erőként hallgatok, Bob Dylan és Patti Smith.

- Örömmel hallom – és bocsánat, hogy őt emelem ki – Bob Dylan nevét. A történelem ismétli önmagát, és úgy fest, visszatérnek a köztudatba, a slágerek közé a „régebbi” legendás előadók.

- Határozottan nagy rajongója vagyok a 60-as, 70-es, 80-as évek zenéinek. Sokkal inkább a régebbi zenéket hallgatom, mintsem a maiakat. Nyilván napjaink dalai közt is bőven megtalálom a nekem tetszőt, de Bob Dylan dalai és szövegei különösképp is lekötnek. És nem szabad őket elfelejteni, hiszen a zenetörténelem megkerülhetetlen alkotói.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.