Zorán újra Debrecenben

Zorán a Kölcseyben

A királyi tévé retrocsatornáján, az M 3-on valamelyik nap a Metronóm 77 c. könnyűzenei fesztivált ismételték. Míg a társadalmi zsűrik az előadókra leadott pontszámokat összesítették, Zorán és barátai zenéltek. Nem is akárkik! A zongoránál Presser Gábor, Demjén „Rózsi” basszusozott, Babos Gyula kétfejű gitárjából csiholt ki gyönyörű hangokat, Kőszegi Imre fogalom az ütősök között, most csak egy üstdobverésre volt jó, Solti János (LGT) csörgődobot zörgetett, Csuka Mónika vokálozott. Zorán négy dalt adott elő.

Szeptember 30-án este Zorán a Kölcseyben lépett fel. Természetesen telt ház fogadta. Hálás feladat lehet szerető, kitartó közönségnek játszani. Zorán bele is adott apait-anyait. Új és régi dalait remekült keverte. Elhangzott az a négy dal is, amelyet már a Metronómon előadott, bizonyítva, hogy slágerei időtállóak, a mai napig közkedveltek.

Zorán egyre sűrűbben jön Debrecenbe. Hangoztatja: szívesen koncertezik a Kölcseyben, mert jó az akusztikája, remek a közönsége. Kell ennél több egy előadóművésznek?

A keddi koncerten eklektikus repertoárt mutatott be. Feltűnően sok Leonard Cohen szerzeményt adott elő. Cohen kanadai költő, zeneszerző. Basszus hangja, érzelmileg súlyos dalai rokonságot mutatnak Zorán munkásságával. A rokonlelkek pedig találkoznak. Zorán legismertebb Cohen feldolgozása a Volt egy tánc. A dal érdekessége, hogy szövege nem fordítás, hanem Dusán Sztevanovity sajátot írt hozzá. Zorán e Cohen számmal nyitotta koncertjét. A műsor során újabb Cohen dalokat szólaltatott meg, de a közönség emlékezetében egyik vendége, Kulka János Alleluja változata hagyott mély nyomott. Ennyire szép, lágysággal teli, de mégis erőteljes hang ritkán hallható magyar pódiumon. Az est egyik fénypontjának bizonyult Kulka színre lépése.

Ha már a vendégekről esett szó, akkor mindenképpen említeni kell Gerendás Pétert. Zorán a felvezetőjében elmesélte, hogy Gerendást gyerekkora óta ismeri, a jelentős korkülönbség ellenére igen jó barátság alakult ki köztük. A pódiumon együtt énekelték el Gerendás dalát, Eső előtt, eső után címmel.

Zoránnak tavaly jelent meg Duett c. albuma. Barátaival, neves zenésztársaival énekelt kettősöket. E lemezéről három dalt hozott a debrecenieknek. A megszólaltatás különlegességét a vokalista lányok adták, ugyanis Zorán mindhárom lánnyal énekelt egy-egy számot. Mint kiderült, műsorához remek hangú kísérőket válogatott, a vokalisták felnőttek a feladathoz.

Zorán azon nézők igényeit is kielégítette, akik a jól ismert, régi dalok kedvéért vették meg jegyüket. A koncert vége felé és a ráadásban kaphattak egy csokorra valót.

Zorán jó formában énekelt, képes volt a közönséget magával ragadni.

Külön említést érdemelnek a zenekar tagjai Egytől egyig remek zenészek. A számokban egyetlen taktusnyi üresjárat nem akadt. Minden lehetőséget zenei tartalommal töltöttek ki, beleimprovizáltak, amelyek azonban nem mentek a szám rovására. Egy-egy szám aláfestése ínyenceknek való zenei csemegére sikeredett. Sipeki Zoltán gitárjain hátborzongatóan szép akkordokat, közbeszúrásokat produkált. Amikor szólólehetőséghez jutott, bizonyította, hogy akár egy dzsesszrock zenekarban is megállná a helyét. Csányi István fúvósjátéka új szint adott Zorán slágereinek. Univerzális embernek bizonyult: játszott klarinéton, kétféle szaxofonon, de billentyűzött és vokálozott is. Gátos István zongorajátéka intellektuálisra szabta a számokat, az ínyencek pedig megint boldogan csettinthettek nyelvükkel. A korábbi évek koncertjeinek ütősvirtuóza, Horváth Kornél gyakran „ellopta” a showt, így a keddi debreceni zenekarfelállásban hátul szabták meg helyét. Becsülettel végigütötte a két órát, de nem „villoghatott”.

A Kölcseybe ellátogatók tartalmas két órában részesülhettek. Sokan már kifelé menet elhatározták, ha Zorán legközelebb Debrecenbe jön, ők is ott lesznek.

Somogyi Ferenc

Hozzászólások

Zorán...

Ott voltam a koncerten...és mit a cikkben is említve lett Kulka nekem egy élmény volt....persze Zorán....a kórus tagjai a Lányok is.....Gerendás pedig egy nagyon nagy zenész... egy nagyon jó...exkluzív koncertben volt részem a többi nézővel együtt...!!!...KÖSZÖNJÜK ZORÁN....még soha nem csalódtam a koncertjeiden....!!!

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.