A Debreceni Egyetem napja

Debrecen, 2014. március 17., hétfő (MTI) - A Kárpát-medencei felsőoktatási intézmények együttműködése az innováció területén elvezethet oda, hogy itthon tartja a diplomásokat - mondta a Debreceni Egyetem (DE) rektora hétfőn, az egyetem napja programjait beharangozó sajtótájékoztatón.

Szilvássy Zoltán hozzátette: a DE az elmúlt években jelentős eredményeket ért el az innováció, a tudományos eredmények gazdasági hasznosulása terén, s az a célja, hogy mindezt nemzetközi léptékűvé tegye, elsősorban a Kárpát-medencében.

Március 22-én hatodik alkalommal rendezik meg a Debreceni Egyetem napját, az idén az innováció jegyében. A Magyar felsőoktatási innováció a Kárpát-medencében című konferencián egyebek mellett a térségi tudományos eredmények regisztrációjára alkalmas, nyílt innovációs hálózat létrehozásáról is döntenek a résztvevők - mondta Szilvássy Zoltán.

A rektor megemlítette azt is, hogy az egyetemen olyan akkreditált klaszterek - az egyetem és a versenyszféra szereplőinek közös vállalkozásai - működnek például az élelmiszeripar vagy a gyógyszeripar területén, amilyenek csak Nyugat-Európában vannak, a környezetünkben viszont nincsenek. Utóbbiakba is szeretnék bevonni a határon túli magyar felsőoktatási kutatóhelyeket, vállalkozásokat.

Jávor András általános rektorhelyettes emlékeztetett arra, hogy a DE és a határon túli magyar felsőoktatási intézmények együttműködése a pedagógus-továbbképzéssel, a tehetséggondozással, az egyetemi könyvtárak kapcsolatával kezdődött, s most jött el az idő, hogy az innovációra is kiszélesítsék.

A sajtótájékoztatón bejelentették: az egyetem napján ünnepi szenátusi ülésen adják át a Cívis Honoris Causa kitüntetést, amelyet első alkalommal Habsburg György nagykövetnek ítéltek oda. Ekkor rendezik meg Debrecenben a Magyar Rektori Konferencia határon túli tagozatának május 12-i ünnepélyes megalakulását előkészítő tanácskozást is.

A Debreceni Egyetem napjával párhuzamosan az intézmény ad otthont a Határon túli Tudományos Diákköri Konferenciának, valamint a Doktoranduszok Országos Szövetsége „Tavaszi szél” konferenciájának, amelyre minden eddiginél több, nyolcszáz résztvevő jelezte részvételét.

A programsorozat részeként első alkalommal rendezi meg az egyetem a Kárpát-medencei Kupa labdarúgótornát, amelyen húsz csapat küzd majd az egyetem vándorserlegéért - ismertette Jávor András.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.