Diétás káposztástészta - de vigyázzunk!

Kristálycukorral nem diétás

Úttörőtáborban szenvedtünk bátyámmal együtt, meg még vagy kétszáz általános iskolás, a hatvanas évek végén. Mit számított nekünk, hogy a csodálatos Keszthelyre vitt a szocialista lehetőségek gőzmozdonya, mi, igyekeztünk megteremteni a magunk boldogságát egyszerű eszközeinkkel. Például a káposztás kocka megreformálása révén.

Hány személyre? Hát egy családnyi, meg hát, ki, mennyit eszik

25-30 dkg kockatészta
1/2 evőkanál olaj (egy löttyintésnyi a flakonból)
1 kis fej hagyma, vékonyra szelve
saccra egy fél kiló reszelt káposzta

kis só
őrölt feketebors

¼ kg kristálycukor – na, ez nem kell!

A tésztát főzzük meg,  nélkül és utána szűrjük le. Egy nagy teflonserpenyőben középerős lángon forrósítsuk fel az olajat. Adjuk hozzá a hagymát és 3-5 perc alatt pároljuk üvegesre. Lökjük rá a káposztát, és folyamatos kevergetés mellett süssük 10 percig! Ha a káposzta megpuhult és barnulni kezd, jajveszékelés nélkül, mert semmi baj, sózzuk és borsozzuk! Öntsük a tésztát is a serpenyőbe, és keverjük össze az egészet, majd süssük, pirítsuk még vagy 3 percig. Ettől a pirítástól lesz különleges íze.

De arra nagyon vigyázzunk, hogy a végén ne szórjuk tele kristálycukorral, mert az már nem diétás. Bátyámmal a cukros változat zseniális ötletét vittük haza a keszthelyi táborból. Amikor édesanyánk kérésünkre káposztás kockát főzött, és mi egy szívlapátnyi kristálycukrot szórtunk rá, már a látványtól is rosszul lett. Hogy kitől tanultuk ezt a marhaságot, nem tudom. De biztos, hogy ötletével hozzájárult a rövid élet titkának megfejtéséhez.

barna

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.