Még mindig tombol az influenzajárvány

Sokan vitatják hatását

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) pár nappal ezelőtti közös jelentése szerint tovább fokozódott az influenza aktivitása Európában.

Azt is nyilatkozták, hogy az idei évben használt vakcina kissé alacsonyabb védettséget nyújt, de a betegség lefolyását enyhítheti.

Megelőzésének leghatékonyabb módja viszont évente a védőoltás, amivel magunkon kívül környezetünket is óvhatjuk, elsősorban a hat hónaposnál fiatalabb babákat, akik nem olthatók be. A betegség kockázata magasabb, mint a védőoltásé. A védettség kialakulása két hétig is eltarthat. Sajnos, minden ősszel-télen felüti a fejét, cseppfertőzéssel terjed, így bárki elkaphatja, és szövődményei alakulhatnak, amik életveszélyesek. Ezért az első tünetek jelentkezésekor orvoshoz kell fordulni, meg kell kezdeni kezelését, és szigorúan ki kell pihenni. A védőoltással kapcsolatban mindenkinek megvan a saját véleménye. Pro vagy kontra, jelenleg bármilyen módszerről is elmélkedünk, nincs más hatásosabb megelőző gyógymód, mivel mindig szezonális vírusokról van szó. Valamennyi mértékadó nemzetközi szakmai szervezet nem tud más lehetőséget ajánlani.

Nátha vagy influenza? Sok hasonló tünettel jár. A két betegség között fontos tünetek is vannak, ezek befolyásolják megelőzésüket, lefolyásukat, kezelésüket.

Különbségei

A náthát főként időjárási viszontagságoktól kialakuló meghűlés okozza, az influenzavírust inkább a nedves, párás, fagyponthoz közeli hőmérséklet indítja el. Bár mindkettőt vírusok okozzák és belélegezzük, nem ugyanazok, az influenzáért több, súlyosabb is felelős, ezért szervezetünk képtelen mindegyik ellen védekezni. A náthánál elsősorban hőemelkedés, száraz köhögés, torokkaparás, torokfájás, tüsszögés, ritkán fejfájás jelentkezik. Az influenza tipikus tünetei az állandósuló fejfájás, hirtelen magas láz, hidegrázás, fáradtság, köhögés, egész testi fájdalom, az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata. Néha hasmenés, hányinger, hányás. A megfázásnál 1-3 nap lehet a lappangási idő, míg az influenzánál egy hétig is eltarthat, és szinte azonnal levehet a lábunkról. Míg előbbi tünetei maguktól is elmúlhatnak, sok pihenéssel, vitaminokkal és kellő folyadékfogyasztással, az influenza jelentkezésekor már orvoshoz kell fordulni, hogy kellőképp kikezelje. Megelőzés: Ne kezdjünk öngyógyításba.

A fertőzések csökkentése érdekében fokozottan kell ügyelni a higiéniai szabályok betartására.

Lehetőség szerint kerülni kell a betegekkel való közvetlen kontaktust. Köhögéskor, tüsszentéskor célszerű a papír zsebkendő használata, ami azonnal kidobandó, ha erre nincs lehetőség, addig zárható tasakba tenni. Hasznos a gyakori kézmosás, esetleg alkoholos kézfertőtlenítő használata. Mindennapi használati-, sokat érintett tárgyaink rendszeresebb tisztítása. Zárt helyeken gyakori alapos szellőztetés. Ne dörzsöljük szemünket, szánkat, orrunkat tisztátalan kézzel. Öltözzünk melegen, rétegesen az évszaknak megfelelően. Fogyasszunk sok vitamint és folyadékot. Aludjunk eleget. Kerüljük a tömeget. Orvosi maszk viselése nagyon sokat jelenthet egészségünk megóvása érdekében ilyen helyzetekben, kár, hogy nálunk nem divat.

Vigyázzunk magunkra és egymásra!

D.B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.