Csipkeverők háza Abádszalókon

Szolnok, 2014. április 19., szombat (MTI) - Csipkeverők házát alakították ki egy felújított régi tornácos épületben Abádszalókon, hogy a hazai csipkék között sajátos stílusa miatt különlegesnek számító abádi és nagykunsági remekeknek méltó emléket állítsanak - közölte a projektet megvalósító Magyarországi Régiós Közösségek Egyesület elnöke az MTI-vel.

 

    Nagy Levente hozzátette: e vidéki értékmentésre az egyesület a Leader program keretében 41 millió forint nyert sikeres pályázatával. A ház nemcsak kiállító helyként működik majd, hanem lehetőséget biztosít a csipkeverés technikáját elsajátító kurzusok tartására, valamint a Tisza-tó környéken élő népművészek bemutatkozására is. 

    A tervekről Kasza Gábor, Abádszalók alpolgármestere elmondta: közmunkaprogram keretében egy csipkeverő tanfolyamot szeretnének indítani, pályázatuk elbírálása még folyamatban van. A csipkekészítés újragondolását is ösztönzik, akár használati tárgyak készítésére vagy a turisztikai vonzerő emelésére. 

    A Csipkeverők házában első állandó kiállításként Mátyus Lajosné abádi csipkeverő művei tekinthetők meg, az időszaki tárlaton pedig Simon Istvánné Kovács Eszter abádszalóki népi iparművésznek munkáit nézhetik meg az érdeklődők. A harmadik tárlaton pedig a ház művészeti vezetőjének, Bartha Júlia néprajzkutató és orientalista törökországi útján készített fotóit mutatják be.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.