Az első debreceni színekben induló téli olimpiás

Nagy Konrád (MOB fotó)

Nagy Konrád (Debrecen, 1992. március 26. ) rövidpályás gyorskorcsolyázó korosztályos magyar bajnok volt kerékpározásban. Hároméves korában tanult meg bátyjával együtt korcsolyázni a nagyerdei műjégpályán. Édesapja tanítgatta a két fiút. Később hobbiszinten a jégkoronggal is próbálkozott. 2006-ban testnevelő tanára javaslatára elindult a megyei diákolimpián, ahol a megyei selejtező után az országos döntőt is megnyerte. Két évvel később már a válogatott tagja volt. 2008-tól Budapesten edz a nemzeti válogatottal. Jelenleg harmadik éve az Óbudai Egyetem műszaki menedzser szakán folytatja tanulmányait.

- Hogy szeretett bele a korcsolyázásba?

- Édesapámtól és bátyámtól már nagyon fiatalon megtanultam korcsolyázni. Lehettem akkor vagy 3 éves. Azt követően hétvégeken a nagyerdei műjégpályára jártam ki szüleimmel és tesómmal csúszkálni. Az évek alatt a jégpályán nagyon sok barátra tettem szert, akiknek szintén sokat köszönhetek. Versenyszerűen 2006-ban kezdtem el rövidpályás gyorskorcsolyázni, egy sikeres diákolimpiai részvétel után, amit Fehér Csaba akkori testnevelőmnek köszönhetek.  A Debreceni Főnix Sportegyesületben Kövérné Fejes Anikó mesteredző irányításával sajátítottam el a sportág első lépéseit. Ani néni rajtam kívül az elmúlt 25 év alatt számos tehetséges sportolót nevelt ki a válogatottnak, a legnagyobb köszönettel tartozom neki. A nemzetközi kupasorozatokon való szerepléseimnek és az ott elért eredményeimnek köszönhetően 2008-ba már bekerültem a válogatottba. 2012/2013-as szezon befejeztével a debreceni világbajnokságot követően, edzőim és a korcsolyázó szövetség vezetőségének javaslatára váltottam át a hosszúpályás gyorskorcsolyára.  Ez az az sportág számomra, ahol az erő jobban dominál, mint a robbanékonyság. A szakemberek javaslata, úgy látszik, hogy beigazolódott, köszönet nekik is. A nyári felkészülési időszakot felváltva töltöttem hol a rövidpályás, hol a nagypályás válogatottal. 2013 augusztusától már csak nagypályás válogatott és a magyar olimpiai keret tagjaként készültem a világkupa sorozatokra.

- Milyen klub színeiben korcsolyázik?

- Jelenleg is a Főnix sportegyesület tagja vagyok és méltán büszke arra, hogy debreceni.

- Melyik eredményére a legbüszkébb?

- 2013. november elején az első világkupa versenyemen szereztem a legnagyobb meglepetést, amikor Calgaryban 1500 méteren megfutottam az olimpiai induláshoz szükséges szintidőt. Majd ezt következő világkupán Salt Lake Cityben 1 héttel később megjavítottam 1 mp-el saját rekordomat és a 12. helyet szereztem meg. Ezzel az idővel (1:45,69) kvalifikáltam a 2014-es téli olimpiai játékokra Szocsiba.

- Hogy tudja összeegyeztetni az egyetemi tanulmányokat az edzésekkel?

- Jelenleg az Óbudai Egyetem Keleti Károly karának hallgatója vagyok. Az olimpia időszakában nem lehet egyszerre a sportra és a tanulásra is koncentrálni, ezért most szüneteltetem a tanulmányaimat. A sűrű versenyek és edzőtáborok miatt nagyon kevés a szabadidőm, ezért inkább azt pihenéssel töltöm el. Az olimpia után viszont teljes odaadással folytatom a megkezdett tanulmányaimat.

- Mit jelent az utánpótlás számára, hogy Debrecenben épül a második jégpálya?

- Sajnos nagyon keveset vagyok Debrecenben, ezért így nincsenek pontos információim arról, hogy mi van a debreceni utánpótlással. Az újonnan épült jégpálya átadásával kapcsolatban: bízom benne, hogy növekszik az érdeklődés a sportág iránt, és így az egyesületem is fennmaradhat. Abban is bízom, hogy jó példa vagyok a fiatalok és szülők számára. Fontos megjegyzem azt, hogy szülői segítség nélkül egyetlen sportoló sem érhet el a hozzám hasonló eredményeket. Megragadom az alkalmat arra, hogy megköszönjem szüleimnek, testvéremnek és nagyszüleimnek, valamint barátnőmnek Keszler Andreának, aki szintén válogatott korcsolyás,  mindazt az áldozatot, amit értem hoztak és hoznak a mai napig is.

- Milyen eredményre számít a téli olimpián?

- Minden tőlem telhetőt megteszek az olimpián, arra törekszem, hogy a mezőny első felében végezzek, ami 40 indulóból az eső 20-at jelenti. Jelenleg a világ legjobb edzőivel készülök Németországban, Innzelben a nagy megmérettetésre.  Bánhidi Ákos és Peter Mueller (USA), valamint segédedzők folyamatosan javítják a, szerencsémre még be nem rögződött, hibáimat.

Köszönöm mindenkinek a szurkolást és a biztatást!

Dalnoky

 

Hozzászólások

Test, just a test

Hello. And Bye.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.