Árpád-téri centenárium

Árpád téri templom

Centenáriumot ünnepel a debreceni Árpád téri református gyülekezet. A templomépület Tóásó Pál tervei alapján készült el 1912-re. Az építtető Vecsey Imre és felesége, Bruckner Karolina volt. 1914. január 18-án szentelték fel a templomot. Az ünnepségen családjával együtt részt vett az adományozó fia, Vecsey Zoltán is.

Kárpát-medencei templomok - ez a címe annak a fotótárlatnak, amely január 18-án, szombaton a 15 órakor kezdődő istentisztelet után nyílik Debrecenben az Árpád-téri református templomban. A centenáriumi istentiszteleten Bölcskei Gusztáv püspök, a zsinat lelkészi elnöke hirdet igét. A fotótárlatot Veres János tiszteletes, a templom lelkésze nyitja meg. A kiállítás alkotói: Kotricz Tünde, a Debreceni  Fotóklub tagja és Rogovics-Fehér Lajos – mindketten tagjai az Árpád Művészeti Alkotó Közösségnek. Közreműködik Erdélyi Márta versmondó. A kiállítási anyag megtekinthető istentisztelet után a templomban, azt követően január 22. és február 23. között a Kassai út 12. alatti imateremben.

Az épület neoromán stílusú, a magyaros díszítések teszik eklektikussá. A főbejárat mélységben tagolt, a hatalmas rózsaablakokat a gótikából kölcsönözte a tervező. Az oldalbejáratok fölötti timpanonszerű kiképzés és a tartóoszlopok az ógörög építészetet idézik. A kilincs halat formáz, fehér mennyezete gótikus, bordás. A főbejárattal szemben egyszerű fa szószék áll. A főbejárat fölötti karzaton található a Pécsett készített, pneumatikus, táskaládás (ékfúvócskás) Angster orgona, amelyet 1912. december 15-én építettek be.

Az építési munkákat Kallós Adolf és Koch Rudolf budapesti vállalkozók végezték. A kőfaragásokat az erdőbényei Beck Sámuel, a szobrászati díszítőelemeket a debreceni Somogyi Sándor, a toronyórát Kónya László, a szószékeket, padokat az egri Pavlovics Lajos, a templom egyetlen 2152 kg tömegű, H0 hangú harangját Egry Ferenc készítette. Még két kisebb harang is készült, de azokat az I. világháború alatt beolvasztották.

(erdei)

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.