Tenni kell a Földünkért

Budapest mellett nyolc vidéki városban volt megmozdulás

Debrecen is csatlakozott a Fridays for Future tüntetéssorozathoz, május 24-én 17 órától a Városháza előtt gyülekeztek, hogy felhívják a lakosság és az önkormányzat figyelmét a klímaváltozásra, illetve arra, hogy itt az idő cselekedni ez ügyben.

Pénteken országszerte szerveztek megmozdulásokat, így köztük városunkban is. Az eseményen csaknem 150-en vettek részt. Hallhattunk több figyelemfelkeltő beszédet, illetve slam poetry előadásokat is. A külföldi résztvevők számára angol beszéd is elhangzott. Az eseményt egy performatív beszéd zárta, majd mindenki a magasba emelt egy tárgyat, amivel a hétköznapokban kiváltja az egyszer használatos műanyagokat.

Ahogyan az időjárás: az elején ragyogóan sütött a nap, a végén csepergett az eső, de a nap közben is kisütött, így hullámoztak bennem is az érzelmek az eseménnyel kapcsolatban. Egyrészt nagyon örültem a kezdeményezésnek, mert úgy érzem szükség van a közös megmozdulásra. Másrészt viszont rosszul érintett, hogy a téma fontosságához mérten nagyon kevesen voltunk jelen. Hiszen mindenkit érint, nem csak a társadalom egy kis csoportját. De összességében hálás vagyok azért, amiért vannak ezek az emberek, akik máris tesznek a Földünkért, és remélem, hogy terjed ez a szemlélet, és egyre többen fognak cselekedni.

Hogy mit tehetünk mi? Ahogy a csomagolásmentes vásárlásnál felhívták rá a figyelmünket, be lehet úgy vásárolni, hogy ne vigyünk haza újabb hulladékokat. Az egyszer használatos pet palackos üdítő helyet vihetünk magunkkal kulacsot, odafigyelhetünk a fogyasztásunkra, eldobható eszközök helyett sok minden kiváltható moshatóval, illetve ehetünk kevesebb húst. Ha tehetjük, válasszuk a tömegközlekedést, a kerékpárt, vagy ha lehetőségünk van rá, sétáljunk. Ezek csak apró példák, emellett nagyon fontos, hogy tájékozódjunk, méghozzá hiteles, megbízható forrásokból.

A nagyobb változásokat azonban nem a kisemberek tudnák elérni, hanem a döntéshozóink, politikai-, gazdasági vezetőink. Kívánom, hogy még idejében észbe kapjanak és ne csak látszatdöntésekkel kápráztassák el a közönséget. A jövőnk a tét, a Földünk, az életünk.

Urbin Andrea

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.