A tánc bűvöletében

Bíró Csaba

A tánc nemcsak adrenalin fokozó tulajdonságáról híres, kedvezően hat egészségünk megőrzésére, mindemellett kellemes kikapcsolódást nyújt bármely korosztálynak. Segíti a szellemi tevékenység fokozását, javítja a fizikai erőnlétet, és még sorolhatnám. Bíró Csabával, a debreceni Valcer Táncstúdió vezetőjével beszélgettem.

- A Magyar Tánc Sport Szakszövetség elnöksége, az egyesületekből beérkezett jelölések alapján, Bíró Csabát választotta a 2013-as év versenytánc sportvezetőjének. Mit takar ez a díj? Milyen munka áll mögötte?

- Ez egy komplex díj. Azokat az egyesületi vezetőket, trénereket jutalmazzák ezzel, akik hosszú éveken keresztül eredményes munkát végeznek, nem kizárólag csak a sport teljesítményre koncentrálnak ilyenkor. Figyelembe veszik a sportversenyek rendezését, a nemzetközi táncéletben való eredményes részvételt, edzőtáborok, különböző továbbképzések szervezését, s a közösségfejlesztést is.

- A Valcer Táncstúdió 1990 óta működik. Ez idő alatt számtalan országos rendezvényen, sőt világszintű megmérettetésen is jelen voltak. Mire a legbüszkébbek?

- Nagyon sok mindenre büszkék vagyunk. Akár a világbajnoki 8. helyezésünkre, vagy a világranglista 16. helyen álló felnőtt párosunkra, a 12. helyén lévő ifjúsági párosunkra. Illetve a régióban és az országban elért eredményeinkre. Pár évvel ezelőtt Debrecen város Csokonai díját is megkaptuk, kimondottan a közösségi munkánkért. Mindig van valami, ami előre visz. Pl. 10 éve rendezzük a területi bajnokságot, amit pályázat útján lehet elnyerni. Évente kétszer tartunk úgynevezett Valceremóniát, ami mindig telt házas, ilyenkor az évi teljesítményt mutatjuk be, vagy valamilyen karácsonyi meglepetéssel szolgálunk a szülőknek, érdeklődőknek. A virágkarneválon is mindig ott vagyunk. 23 év alatt 22-szer voltunk jelen, és valamilyen elismerésben mindig részesültünk. Büszke vagyok, hogy különböző országokban vannak olyan tanítványaim, akik tánctanárként önálló stúdióval rendelkeznek. Bárhol ismernek minket, engem is hívnak külföldre, rangos versenyekre pontozni. Az is büszkeség, hogy jelenlegi stúdiónkban fix otthonra találtunk, és ezzel is elismeri a város a munkánkat. Évek óta a legjobb hatban vagyunk az országos klubok között, 130 egyesületből. Az első háromban vagyunk, akik évek óta a legnagyobb versenyzőszámmal rendelkeznek az országban. Büszkék vagyunk a külföldi kapcsolatainkra. Erdély, Németország, Franciaország…

- Hol adódnak lehetőségek szerepelni, és milyen táncformára van leginkább kereslet? Éves szinten hány alkalommal lépnek fel?

- Nagyon sok fellépési lehetőség van, éves szinten körülbelül 150 alkalommal. Nagy része általában jótékonysági fellépés, szinte nincs olyan iskolai rendezvény, ahol ne szerepelnénk. Nyugdíjas otthonokban is visszatérő fellépők vagyunk, emellett sok rangos bálra is hívnak, így a kezdőktől a profikig mindenkinek akad szereplési lehetősége. Egy évtizede járunk az Anna bálra is, ahol a szervezésben, rendezésben is részt veszünk már. Országszerte vannak fellépések, amikre évek óta visszahívnak. Szinte minden hétvégére adódik valami, ahova örömmel mennek táncosaink.

- Milyen támogatást kapnak a versenyzők?

- Valójában nagyon kevés a támogatása ennek a sportnak, a szülők maximális segítsége szükséges, és nagy támogatás az, hogy a város helyet ad a munkánkhoz. Az egyesület támogat a legjobb tanárok biztosításával, ügyintézéssel, szervezéssel, tehetséggondozással. Mi a taníttatásból tudjuk leginkább kivenni a részünket, arra fordítjuk erőforrásainkat, hogy minél magasabb szintű oktatást nyújtsunk. Ezért nagy hangsúly fektetünk a tanáraink továbbképzésére is.

- Folyamatosan indulnak tanfolyamok különböző korosztályok számára. Jelenleg hány tagja van az iskolának? Kinek ajánlott leginkább a tánc?

- Debrecen és környékéről körülbelül 500 táncosunk van, Nyíradonyban és környékén csaknem 400 fővel működik iskolánk. Én többnyire első osztály elvégzése után ajánlom a gyermekek beíratását. Foglalkozunk fiatalabb korosztállyal is, ahol a munka arról szól, hogyan szerettessük meg a gyerekekkel a táncot. Érdemes alsós korban elkezdeni, mert annak van nagy kifutási lehetősége. De felnőtteknek is ajánlott, hiszen ez egy sportolási lehetőség, amit szórakozva lehet végezni. Egyre több a 30 év fölötti is iskolánkban és számukra is van versenylehetőség. Bármely korosztály megtalálhatja a tánc szépségét.

- Meddig lehet valaki sikeres ebben a műfajban?

- Nincs korhatárhoz kötve, de úgy gondolom 30-35 éves korig, akár világbajnok is lehet valaki, e fölött már tízévenként kategorizálják a párokat. Egyre több a lehetőség, a felnőtteknek is számos színvonalas versenyt rendeznek a világban.

- A közeljövőben készülnek-e nagyobb megmérettetésre, előadásra?

- Februárban zajlottak a területi és országos bajnokságok. Két párosunk is kijutott világbajnokságra, és többen részt vettek a döntőben is tőlünk. Hamarosan újraindulnak az országos korcsoportos bajnokságok, ahol szintén képviseltetjük magunkat. Országos ranglista verseny is lesz tavasszal Hajdúböszörményben, és a virágkarnevál, ami az egyik legnagyobb eseménynek számít táncosaink életében. Persze folyamatosak a fellépések s a pontszerző versenyek is, ezért mindennap zajlanak a próbák, nem pihenünk.

Dancsó Bettina

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.