Debrecenben vérzett el a címvédő

Drenovac most is sziporkázott, 23 pontot szerzett  Fotó: MKOSZ

A DEAC férfi kosáralakulata rangadóra készült szombat este, a Nagyerdőre ugyanis a szombathelyi címvédő gárda, a Falco érkezett. A papírforma egyértelműen Milos Konakov legénysége mellett szólt, ám a fekete-fehérek okoztak már jó néhány meglepetést.

A csata kezdetére, a feldobásra egyetlen szabad hely sem maradt az Oláh Gábor utcai csarnokban. Andjelko Mandics nem számíthatott a csapatkapitány Mócsán Bálintra, míg a sárga-feketéknél sztárgárda állt harcra készen. Ehhez méltóan is kezdtek a vasiak. Benke Szilárd nyitotta a meccset egy laza hárompontossal, majd 7-0-s futással húztak el a vendégek. Megérkezett aztán a meccsbe a hazai alakulat is, Djordje Drenovac és Deon Edwin állt csapata élére. Aztán Lovro Buljevics egyenlített, a Perl Zoltán által újból felrázott, elképesztően gyors és agilis tempót diktáló szombathelyiek mégis vezetéssel zárták az első negyedet: 14-18. A folytatásban valóságos triplacsata kezdődött, valamint fizikális harc dúlt a parketten, olyannyira, hogy a játékvezetők sokszor nem is igazán álltak a helyzet magaslatán. Zárkózott a DEAC, ám ez egyelőre csak zárkózás is maradt. Bár már tízzel is vezetett a Falco, nem engedte ki a kezéből a meccset a cívisvárosi legényhad. A félidő végén még Pot szerzett pontokat csapatának, a nagyszünetben 34-41 volt az állás.

Jött az ominózus harmadik negyed, amikor a hazaiak rendre vagy átgázolnak ellenfelükön vagy minden bukik. Bár gázolás nem történt, hatalmas energiával és játékkedvvel kosaraztak a debreceniek. A Falco ritmust váltott, erre pedig remekül reagált a Mandics-csapat. Olyannyira, hogy a negyed végén Edwin duplájával már vezetett is az egyetemi alakulat: 55-54. Kifejezetten izgalmas csatározást hozott az utolsó felvonás. Mind test-test elleni, mind palánk alatti, mind pedig eredményességi mutatókban, illetve a játék minőségében kiélezett derbi zajlott. A fizikális stílus következtében a hazaiak kulcsembere, Deon Edwin kipontozódott, ehhez a túloldalon Keller Ákos is közel járt. A végére egypontnyi különbség maradt, ám Drenovac a legjobbkor helyezte kosárba Buljevics lepattanóját, míg a hajrá utolsó másodperceiben Keller hibázott, így 74-74 maradt. Hosszabbítás következett.

A ráadást a legjobbkor nyitotta az ifjú Neuwirth Bence hárompontossal. A hajdúsági csapat átvette a közönség lángoló extázisát, tökéletesen zárt a DEAC védelme, így a Falconak nem sikerült visszajönnie. Amikor eljött a legfontosabb pillanat, Hőgye Patrik büntetője zárt le minden nyitott kérdést: a DEAC hazai pályán legyőzte a címvédőt. A végeredmény 85-81 lett.

Ezzel a diadallal a fekete-fehérek óriási lépést tettek a rájátszás felé, ám az alapszakaszbeli menetelésnek még koránt sincs vége. Olyannyira nem, hogy március 9-én újra hazai pályán szerepel a Debreceni Egyetem csapata, ezúttal a Zalaegerszeg ellen.

Barna Marci

DEAC – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 85-81 (14-18, 20-23, 21-13, 19-20, 11-7)

DEAC: Edwin 15, Neuwirth 3/3, DRENOVAC 23/3, WILLIAMSON 19/6, BULJEVIC 15 csere: Hőgye 3/3, Tadics 7, Garamvölgyi.

vezetőedző: Andjelko Mandics

Falco: Pot 11/3, Tanoh Dez, Benke 6/6, TIBY 17/6, Keller 8 csere: PERL 20/6, Jordano 6/6, Pongó 9/6, Kovács 2, Barac 2, Krivacsevics.

vezetőedző: Milos Konakov

Andjelko Mandics: Sikerült meglepetést okoznunk, ehhez pedig gratulálok a srácoknak. Szívvel-lélekkel küzdöttek és intelligens döntéseket hoztak. Bíztunk magunkban, esélytelenebb csapatként is sikerült kihasználnunk, amit a Falco engedett nekünk, ez egy igazi csapatmunka volt, az utolsó negyed végén ugyan nem jött össze, hogy megnyerjük a találkozót, de nem adtuk fel és a hosszabbításban eldöntöttük a mérkőzést. A Szombathely ugyan bővebb kerettel állt fel, de a srácok odatették magukat, így sikerült meglepnünk a listavezetőt.

Tadija Tadics: Nehezebb dolgunk volt Mócsán Bálint nélkül, de megmutattuk pozitív karakterünket és hogy bármelyik csapat ellen tudunk kosárlabdázni, egymásért küzdeni. Bízom benne, hogy ilyen szintet fogunk képviselni az előttünk álló mérkőzéseken is.

A számok tükrében (DEAC - Falco): szerzett labda: 12-4, eladott labda: 8-12, lepattanó: 37-38, gólpassz: 13-19, fault: 19-20, VAL: 117-101

2p közeli: 63%-47%, 2p ktáv.: 44%-0%, 3p táv.: 22%-33%, 1p bünt.: 60%-71%

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.