Az igazgató leváltása után megemlékezés, sztárok a zsinagógában

Fotó: MAZSIHISZ

Apám - aki vallásos ember volt - mondta mindig: „ha egy zsidó hülye, az nagyon hülye”. Igaza volt. A felturbózott statisztikai adatok, amelyek arról szólnak, hogy mennyi a magyarországi és ezen belül a debreceni hitközség létszáma, nem valósak.

Nos, ez a kevés, megmaradt társaság is össze-vissza húzza Mózes szekerét, a kőtáblát pedig - tisztelet a kivételnek - sem balról jobbra, sem másik irányban nem olvasta.

Budapesten most rendet tettek. A fővárosi zsidó hitközség ügyvezető igazgatóját nagy többséggel visszahívták.

Schwezoff Dávid - mert róla van szó - identitás zavarokkal küzdő egyházfi mindenkit támadott övéi közül az elmúlt hetekben. Már amikor a zsidóknál volt. Mert a hét néhány napján más egyházaknál is elláthatta feladatát. A pletykák arról szóltak, hogy az evangélikusoknál, és a katolikusoknál is látott el teendőket. Néhány éve pedig meleg bárokban lépett fel transzvesztita előadóként. Hát, lelke rajta annak, aki kedveli a 140 kilós, körülmetélt, női ruhába bújtatott „férfi”  énekeseket.

Schwezoff annak a klikknek akart a vezetője lenni, amely arra készült, hogy idén májusban leváltsa a MAZSIHISZ vezérkarát. Vissza kívánta hozni az egykori kommunista, mára jobboldalivá avanzsált Zoltai Gusztávot, és a hírek szerint jelentős feladatot szánt a most debreceni elnök Horovitz Tamásnak is. Erről ő maga beszélt egy szombat esti istentiszteleten e sorok írójának a Bethlen téri zsinagógában.

Heisler András az országos szervezet elnöke is tiszta vizet kíván önteni a pohárba. Információink szerint Horovitz Tamás indul majd ellene májusban, nem először teszi, de áll elébe. Sokan kíváncsiak arra, hogy Debrecenben mikor lesz elnökválasztás. A hajdúsági alapszabály szerint április 20-ig meg kell tartani a debreceni közgyűlést, a jelenlegi vezetés négyéves mandátuma lejárt. Az is tény, hogy a MAZSIHISZ-nek nincs alapszabálya a debreceniektől, ezt Kunos Péter ügyvezető most próbálja beszerezni.

Mindezek mellett vasárnap a Dohány utcai zsinagógában közel kétezer résztvevő előtt tartottak megemlékezést a fővárosi gettó felszabadításának hetvenedik évfordulója alkalmából. Nagykövetek, kormánytagok, képviselők jelenlétében, könnyes szemekkel gondoltak vissza a még túlélők, a tragikus eseményekre. Jelen volt két veterán, egykori szovjet katona is. A már kilencven éves, hajdani tizedesek emlékérmet vehettek át két túlélőtől.

Az ünnepség, a protokoll után a világhírű Alexandrov kórus adott koncertet. A szólisták között ott volt az a Joszif Kobzon is, akit Oroszország Sinatrájának becéznek, és aki fellépett a hatvanhetes magyar táncdalfesztivál gáláján. A 77 éves Kobzon ma is ugyanolyan tiszta bariton hangú, mint csaknem ötven évvel ezelőtt.

Az ünnepség a zsinagóga falán elhelyezett felszabadulási emléktábla koszorúzásával fejeződött be.

Joszif Kobzon 1967-es, magyar nyelvű fellépése a táncdalfesztivál gáláján ITT látható.

W. Gy.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.