Az emberi élet és az emberi méltóság védelme

Budapest, 2014. május 12., hétfő (MTI) - Az emberi élet és az emberi méltóság védelme áll a Seres Mária Szövetségesei (SMS) párt európai parlamenti (EP-) kampányának középpontjában - mondta Seres Mária, az SMS elnöke hétfő reggel a 180 percben, a Kossuth Rádió EP-választáson listát állító magyarországi pártokat bemutató műsorában.

Kifejtette: vannak kérdések, amelyek évtizedek óta megosztják a közvéleményt, mint például a halálbüntetés kérdése. Ez egy-egy aktuális esettel kapcsolatban kerül napirendre, mint például az élve eltemetett kaposvári kisfiú, a pécsi Bándy Kata meggyilkolása, a romagyilkosságok, vagy a „gyerekei szeme láttára agyonvert Szögi Lajos” esete - sorolt a párt elnöke.

Seres Mária elmondta, hogy az SMS EP-listavezetője, Tóth Tamás korábban kezdeményezte az élet elleni bűncselekményekre kiszabható büntetések szigorítását. Azt akarta elérni, hogy a társadalom dönthessen a kérdésben. Ehhez össze is gyűjtött 160 ezer aláírást, de „a politikusok ezt lesöpörték”. Seres Mária szerint az ország uniós tagsága egyfajta korlátot jelent abban, hogy a halálbüntetésről népszavazást lehessen tartani. Az SMS amellett érvel, hogy egy társadalom kapja vissza az önrendelkezési jogát, s ha népszavazást szeretnének egy kérdésben, azt ne korlátozza se az alkotmány, se nemzetközi szerződések.

Seres Mária szerint igen sokan érzik, hogy van helyük a civileknek a politikusok között. Bízik abban, hogy mivel az EP-választáson az SMS-sel együtt két parlamenten kívüli erő indul, így észre lehet majd venni őket.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.