Vastaps a fiataloknak, könnyes búcsú, hatodik hely

Govens kipontozódása megkönnyítette a szolnokiak helyzetét  Fotó: MKOSZ

A DEAC férfi kosárlabdázói számára befejeződött az idei szezon. Végeredményben nem sikerült a rájátszásban ötödik helyig menetelni, ám csalódottságra semmi ok, a Szolnok elleni utolsó párharcban a hatodik pozíció jutott az egyetemieknek, ráadásul az ifjak remek oroszlánküzdelmével.

Már az utolsó, pénteki mérkőzés előtt tudni lehetett, hogy a Debreceni Egyetem kosáralakulata az idény befejeztével ikonjaitól fog búcsúzni. A feldobás előtt a DEAC klub- és szakosztályvezetése köszöntötte, a közönség vastapssal búcsúztatta őket. Nevezetesen Az öt esztendő után külföldre távozó Polyák Lászlót, a számtalan emléket felépített Tóth Ádámot, illetve az ifjú titán Balázsi Somát.

Ezt követően pedig útjára indult a labda a második mérkőzésen a párharcban, amelyen a Tiszaligetben az Olajbányász előnybe került. Maga a mérkőzés, vagyis inkább annak kimenetele debreceni szempontból nem is volt kifejezetten jelentős, hiszen az egyébként egyáltalán nem hibátlanul kosarazó piros-feketék kaptak az alkalmon, és felülmúlták rengeteget bakizó ellenfelüket. Sokkal inkább a második negyed, illetve a mérkőzés negyedik felvonása volt különleges. Andjelko Mandics ugyanis Darrin Govens, majd később Neuwirth Bence kipontozódása után mindenképpen az akadémistákat szerette volna kipróbálni különböző helyzetekben a pályán.

Ennek eredményeképp valamennyi, a kispadon helyet foglaló utánpótlás kosaras játéklehetőséghez jutott. Kenéz Csaba, Ságodi Róbert, Fábián Szabolcs, Hegedűs Brúnó és Czermann Patrik is jelentős mennyiségű időt töltött a pályán. Ságodi ráadásul olyan vehemenciával igyekezett áttörni az egyébként kiválóan funkcionáló szolnoki védelmen, hogy betöréseivel rendre ziccerbe tudta hozni társait. A fiatal kosaras ráadásul tiszta indulásból zsákolt is egy hatalmasat, majd két hárompontost zúgatott a helyére emberről. A végén sikerült tíz alá zárkózni a vendégekkel szemben, 66-75-ös eredménnyel zárult az összecsapás.

Ezzel pedig a szezon is lezárult e két csapat számára. Miután a DEAC megnyerte a Sopron elleni párharcot, az ötödik helyért vívhatott két győzelemig tartó csatát. Az Olajbányász pedig nem ingott meg, és elhódította az aktuálisan elérhető legmagasabb pozíciót. Ám ez korántsem jelenti azt, hogy a fekete-fehéreknek oka lenne szégyenkezni, a Debrecen a hatodik helyen ért célba. Ezt az eredményt pedig a cívisvárosi szurkolóhad vastapssal hálálta meg, jelezve, hogy méltó alapokon áll a látottakat tekintve az utánpótlás, a távozókat pedig visszavárja.

Barna Marci

DEAC – Szolnoki Olajbányász 66-75 (18-16, 14-22, 14-20, 20-17)

DEAC: Govens 10/6, Polyák 2, DRENOVAC 25/3, Kovács 4, Tóth 4 csere: Kenéz 6, Neuwirth 3/3, SÁGODI 8/6, Balázsi, Hegedűs 2, Fábián, Czermann 2.

vezetőedző: Andjelko Mandics

Andjelko Mandics: Sajnálom, hogy nem sikerült nyernünk az utolsó hazai mérkőzésen, azonban a fiatalok remek teljesítményt mutattak, a következő idényben is lehet majd számítani rájuk. A szezonunk egy igazi hullámvasút volt, aztán a rájátszás előtt tízből nyolc mérkőzést nyertünk, miután átvettem a csapatot, így a hatodik hely elérésével mondhatni megmentettünk az idei kiírást. A legrosszabb, ami történt, az Garamvölgyi Ákos sérülése, ezt nagyon sajnálom. Köszönöm a játékosoknak, a stábnak és a szurkolóknak a támogatást, mindent megtettek, hogy a csapat a legjobbat nyújtsa. Szerintem ez egy korrekt helyezés, összességében elégedettek lehetünk. Sok sikert és jó egészséget kívánok a távozó játékosoknak, meglátjuk, hogy mit hoz a jövő.

Polyák László: Érzelemteljes találkozó volt, hisz a 150. mérkőzésem játszottam a DEAC színeiben. Mindenki küzdött, a győzelem azonban elmaradt, hisz sok sérülés akadt a csapatnál, ugyanakkor köszönjük az U20-as játékosok segítségét. Pozitívan értékelem a szezont, hisz az utolsó előtti helyen is álltunk már, amikor elindultunk felfelé. Köszönöm a támogatást a klubtól az egyetemtől, a szurkolóktól, hisz megfelelő körülmények között készülhettünk a szezon során. Továbbra is szemmel fogom kísérni a debreceni kosárlabdát, a sors iróniája, hogy Tóth Ádámmal a Szolnok ellen fejezzük be, ahol együtt lettünk bajnokok. Sok sikert kívánok neki is a folytatáshoz.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.