Választás 2014 - Tizennyolc országos pártlista

Budapest, 2014. március 7., péntek (MTI) - Tizenkét országos pártlistát vett nyilvántartásba pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), így a korában már nyilvántartásba vettekkel együtt 18 pártlista közül választhatnak a szavazók április 6-án. A testület határozatai nem jogerősek, három napon belül felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani velük szemben a Kúriához.

Az NVB nyilvántartásba vette a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt (listavezetője Pásztori Patrícia), a Szociáldemokraták Magyarországi Polgári Pártja (Schmuck Andor Ákos), a Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt (Hegedüs Péter), az Együtt 2014 Párt (Tiner György), az Új Magyarország Párt (Táncsics Péter), a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (Szili Katalin), Magyarországi Cigánypárt (Horváth Aladár), a Zöldek Pártja (Ács László), az Új Dimenzió Párt (Kovács Szabolcs), a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (Makay Zsolt), az Összefogás Párt (Szepessy Zsolt László) és a Seres Mária Szövetségesei (Seres Mária) országos listáját.

Nem volt meg a listaállításhoz szükséges számú nyilvántartásba vett jelöltje, ezért az NVB elutasította a nyilvántartásba vételét a Nemzeti Érdekért Párt, a Magyar Republikánus Politikai Párt, a Szabad Magyarok Pártja, az Elégedetlenek Pártja, a Magyar Cselekvő Párt, a Magyar Demokratikus Unió, az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt, a Rend, Szabadság, Jólét Párt, a Szabad Választók Pártja, a Magyar Gazdaság Párt, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, az MCF Roma Összefogás, a Határon túli magyarok pártja listájának.

Korábban nyilvántartásba vették a Fidesz-KDNP (Orbán Viktor), a Jobbik (Vona Gábor), az LMP (Schiffer András), az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP (Mesterházy Attila), A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt (Kásler Árpád) és a Munkáspárt (Thürmer Gyula) listáját.

Országos listát azok a jelölőszervezetek állíthattak, amelyek legalább kilenc megyében és a fővárosban legalább 27 egyéni jelöltet tudtak állítani.

Az egyéni jelöltek nyilvántartásba vételével kapcsolatos döntéseket a választási bizottságok csütörtök éjfélig hozták meg, ez alapján derült ki, hogy a bejelentett jelöltekből hány tudta összegyűjteni a szükséges számú aláírást, ez alapján csökkent a 31 országos pártlista 18-ra.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.