Választás 2014 – Schiffer: az LMP a remény pártja

Budapest, 2014. február 7., péntek (MTI) – Az LMP szerint az április 6-ai országgyűlési választásnak az a tétje, hogy ki lehet-e szabadítani a politikát az oligarchák fogságából. Az LMP ezt a reményt akarja fenntartani és ezért az LMP a remény pártja – jelentette ki a Lehet Más a Politika péntek esti, a fővárosi Millenárison tartott hivatalos kampánynyitó rendezvényén Schiffer András

 

    A frakcióvezető hangsúlyozta: sokan próbálták elhitetni az elmúlt 25 évben, hogy „a dolgoknak már csak az a rendje itt a Kárpát-medencében, hogy mindig a kisebbik rosszat válasszuk”. Leszögezte: az LMP viszont megmutatta, hogy nem eladó a föld, a víz, a levegő, a természeti erőforrások, az ország, a hit, a becsület és „nem eladóak az elveink”. Azt is kiemelte: amikor zászlót bontottak arra azért írták, hogy Lehet Más a Politika, mert nem fogadják el a beletörődés kultúráját. Schiffer András arról beszélt: visszakapták a sorstól a lehetőséget arra, hogy bemutassák, Magyarország számára van más út, mint a függőség politikája. Az LMP azt mondja, hogy „se Moszkva, se IMF”, ugyanis egy szabad és független országot akarunk – emelte ki. Azt is hangsúlyozta, hogy függőséggel szeretnék szembeállítani a felelősség politikáját. A kormányzat működését bírálva kijelentette: a ciklus elején a kabinet hat sarokkövet fektetett le „és mind a hat sarokkőben felbotlott”. Bírálta az egykulcsos adórendszert, a kormányzati „megszorító csomagokat”, a beruházások elmaradását és azt, hogy az épületfelújítási programra 500 helyett csak  ötmilliárd forintot fordítottak. Az államadósság ellen hirdetett szabadságharcban „Orbán Viktor úgy tűnik, hogy egy kiadós vereségre áll” – közölte. Azt ígérték, hogy harcot hirdetnek az „offshore-lovagok” ellen, de az LMP erre vonatkozó javaslatát leszavazták – sorolta tovább. Arról is beszélt, hogy a kabinet három tucat új adót vezetett be, nem oldotta meg a devizahitel-válságot, miközben a beígért elszámoltatás helyett a „korrupció legalizálása” történt meg. Egyúttal a társadalom egyik legnagyobb tragédiájának nevezte a fiatalok külföldre vándorlását. Hangsúlyozta, hogy nem céljuk kormányra kerülni, de felsorolta, hogy mit tennének kellő választói felhatalmazás birtokában. Csökkentenék a társadalmi különbségeket, a tudásba fektetnének be, növelnék az oktatásra fordított összegeket, megszüntetnék a tandíjat és a hallgatói szerződéseket.     Emellett hitelprogramot kínálnának fiatal gazdáknak, több száz milliárd forinttal töltenének fel egy zöldberuházási alapot, munkahely-teremtési programot indítanának, végrehajtanának egy célzott járulékcsökkentést, háromkulcsos adórendszert vezetnének be, ahol a minimálbér adómentes és megvalósítanának egy "ökológiai adóreformot".  Az LMP a bírósági döntések betartása mellett végigvinné, hogy a jövőben senkit ne lehessen egy közjegyzői okirat alapján kilakoltatni.

   Ha kellő választói felhatalmazást kapnak, Magyarországon 2014. májusa után „új földosztás lesz” – szögezte le, hozzátéve: bevezetnek egy olyan birtokmaximumot, amelyik „megtöri a nagybirtok uralmát”. Arra is kitért, hogy felülvizsgálnák az ország energiastratégiáját és a paksi bővítésről elfogadott határozatot. Elmondta: kiűznék az „offshore-lovagokat”, a politikai elit tagjaival szemben pedig rendszeres vagyonosodási vizsgálatokat indítanának. Kezdeményeznének egy népi, részvételi alkotmányozást, mivel „Magyarországnak ma nincsen alkotmánya” és kísérletet tennének rá, hogy az alaptörvény mondja ki, miről kötelező népszavazást tartani – szögezte le.

    Szél Bernadett azt mondta, ez a választás lesz az első olyan harc, amit úgy kell megvívni, hogy a regnáló hatalom saját maga számára írta a játékszabályokat. Ez lesz 1990 óta az első olyan harc, amit úgy kell megvívni, hogy a kormány „egy idegen nagyhatalommal kötött paktum segítségével veri át az akaratát az országon” – tette hozzá.   A társelnök a paksi bővítésről elfogadott csütörtöki parlamenti döntést minősítve - a kormányoldalra célozva -  kijelentette: „ezek a szerencsétlenek megszavazták Magyarország atomgyarmattá válását”. Hozzátette, az ellenzék oldaláról ott volt egy olyan csoportosulás, amelyik úgy próbál tenni, mintha érdemben befolyásolhatná az eseményeket. Ha ők lennének kormányon, akkor ők hoznák meg ezt a „gyáva és felelőtlen döntést” - érvelt. Az LMP viszont végigküzdötte az elmúlt heteket, majd ezt követően, miután tiltakoztak a szavazás alatt, kitiltották őket az ülésről - emlékeztetett. Leszögezte: folytatni fogják küzdelmüket, mert az LMP egy tiszta, megújuló Magyarországra kér felhatalmazást.

   A volt fideszes szekszárdi önkormányzati képviselő, Hadházy Ákos, aki a Tolna megye 1-es számú választókerületében indul az LMP színeiben, a kormánypártot egy magabiztos páncélozott hajóhoz hasonlította, ami „úgy tűnik, hogy atommeghajtású is”. Szavai szerint ő elhagyta ezt az erős rombolót és bebocsátást nyert egy környezettudatos vitorlás fedélzetére, ahol két kapitány is van, a legénység is rendszeresen beleszól a kormányzásba, de ez a hajó jó irányba halad.

    A Hódmezővásárhelyen induló Nagy Bandó András videóüzenetében arról beszélt, Schiffer András példáját ezreknek kellene követniük, fel kellene szólalni mindenért és tenni is az ellen, „ami a politikai elit gyalázatos mutatványa”. 

    Sallai Róbert Benedek, az országos lista negyedik helyezettje úgy fogalmazott, azért tért vissza az LMP-be, mert nem tehet mást. Az MSZP nyolc éve alatt megkezdődött a falurombolás, a Fidesz pedig nem hozott változást, sőt tovább növelte a problémákat – tette hozzá.

    A kezdésre megtelt terem hosszában két oldalt állították fel a székeket, így a párt felsorakozott képviselőjelöltjei a nézőkkel szemben ültek. Mögöttük egy kivetítőt helyeztek el, ezen volt látható a kezdéskor az LMP elmúlt néhány éves történetének fontosabb eseményeit bemutató film és Nagy Bandó András videóüzenete is.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.