Választás 2014 - Fidesz: garantált a tisztességes lebonyolítás

Budapest, 2014. április 3., csütörtök (MTI) - A jelenlegi választási eljárási szabályok a korábbinál több garanciát tartalmaznak a szavazás befolyásmentes, pártatlan és tisztességes lebonyolítására - jelentette ki Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Előzőleg az ötpárti ellenzéki szövetség arra szólította fel Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert, utasítsa a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát, hogy vizsgálja felül azoknak a választópolgároknak az adatait, akik az elmúlt hónapokban új állandó lakóhelyre jelentkeztek be.

Erre reagálva Gulyás Gergely azt mondta: a Kúria gyakorlata alapján valóban közokirat-hamisításnak minősül, ha valaki csak azért létesít új lakcímet, hogy egy másik választókerületben szavazhasson, de szerinte éppen a várható büntetés jelent kellő visszatartó erőt az ilyen lakcímváltoztatásokkal szemben.

Ráadásul az adatok sem valószínűsítik, hogy bárki lakhelyváltoztatással akarna visszaélni a választáson - tette hozzá, minden alapot nélkülözőnek nevezve a baloldal vádjait.

Alátámasztásul ismertette a www.nyilvantarto.hu adatait, amelyek szerint 2012 első negyedévében mintegy 129 ezer, 2013 azonos időszakában pedig csaknem 154 ezer lakóhely-változtatás történt Magyarországon, míg az idei év első három hónapjában mindösszesen 90 ezer. Megjegyezte azt is, hogy ma már szigorú feltételei vannak a lakcímbejelentésnek.

Gulyás Gergely mindezek alapján közölte: nem tartja valószínűnek, hogy választópolgárok tömegesen változtatnák meg lakcímüket kizárólag egy nekik szimpatikus párt támogatásáért. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy ha konkrét esetben mégis felmerül a gyanú, támogatják annak kivizsgálását.

Emlékeztetett, hogy az átjelentkezések korábbi, 2010-ig hatályban lévő lehetőségét megszüntették, így ha valaki most vasárnap nem a lakcímének megfelelő, hanem egy másik választókerületben szavaz, akkor is csak a lakóhelyén induló jelöltekre voksolhat.

A fideszes politikus mindazonáltal felháborítónak tartja bűncselekménnyel vádolni az év első három hónapjában lakcímet változtató állampolgárokat.

Szerinte a baloldali szövetség alakulatai „ámokfutásba” kezdtek, amely már „a választási vereség utáni felelősség megosztására vonatkozik”, „ezért riogatnak kétségbeesetten csalással”.

„1947 óta az MSZP 16 választáson vett részt, de kétségkívül igaz, hogy tíz esetben nem volt ellenfele, és így tudott győzni. Rosszabb az eredménye azóta, hogy hat választás már szabad és demokratikus volt: azóta hármat elvesztettek” - mondta.

Gulyás Gergely idézte egyúttal a Velencei Bizottságnak és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) a választójogi törvény elfogadása után kiadott állásfoglalását, amely szerint a választójogi törvény megfelelő alapot teremt arra, hogy 2014-ben szabad és demokratikus választás legyen Magyarországon.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.