Tobin-ügy - Navracsics: jövő szeptemberig börtönben marad az ír gázoló Budapest, 2014. január 17., péntek (MTI) - Jövő szeptemberig biztosan börtönben marad az ír gázoló - erről Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter beszélt pénteki

Budapest, 2014. január 17., péntek (MTI) - Jövő szeptemberig biztosan börtönben marad az ír gázoló - erről Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter beszélt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az ír igazságügyi minisztériumra hivatkozva.

 

    Hozzátette: az ír minisztérium tájékoztatása szerint az ír legfelsőbb bíróság a napokban hoz döntést arról, hogy Francis Ciarán Tobinnak legalább mennyi időt kell büntetés-végrehajtási intézetben töltenie. Ez legkevesebb 595 nap lesz, az ír jog szerint nincs lehetőség arra, hogy ennél előbb akár csak feltételesen is szabadlábra kerüljön - mondta. Navracsics Tibor ismertette azt is, hogy az ottani jog szerint a feltételes szabadlábra bocsátásról Írországban az igazságügy-miniszter dönt, így 2015. szeptember 4-én, ha Francis Ciarán Tobin magatartása és egyéb körülmények indokolják, ő határoz majd erről. Ugyancsak az ír minisztérium tájékoztatására hivatkozva azt mondta: egy olyan elkövető, akit "veszélyes járművezetéssel okozott halál" miatt ítéltek el, jó magaviselet esetén általában kedvezményt kaphat. Ez azt jelenti, hogy a büntetés letöltése előtti hat hónaptól kéthavonta egy szabad hétvégét, az utolsó négy hónapban pedig havi egy szabad hétvégét kaphat. 

    A sajtótájékoztatóval egy időben Francis Ciarán Tobint a Liszt Ferenc-repülőtérre viszik, ahol elítéltként átadják az Interpol ír munkatársainak, és a férfi Írországban folytatja a Magyarországon megkezdett szabadságvesztés letöltését - közölte a miniszter. Az ír gázoló a dublini járattal kora este hagyja el Magyarországot.

    A szállítás költségei semmilyen szempontból nem terhelik a magyar költségvetést - szögezte le Navracsics Tibor, cáfolva az ezzel kapcsolatos sajtóhíreket. Hozzátette: Tobin önként, a saját költségén érkezett Magyarországra hétfőn, visszaszállításának költségeit pedig az ír hatóságok állják. 

    Arra a kérdésre, hogy mit lehet tenni a jövőben a hasonló esetek elkerülésére, Navracsics Tibor azt mondta: az európai uniós intézményi működés szempontjából 2014. december 1. az a határidő, amikor minden tagállam felléphet azzal a másik tagállammal szemben, amely nem vezette be a bírósági határozatok kölcsönös elismeréséről szóló kerethatározat rendelkezéseit. A határidő lejárta után megnyílik a közösségi jogérvényesítés csatornája: kötelezettségszegési eljárást lehet indítani a másik tagállammal szemben vagy az Európai Bíróság előtt lehet perbe vonni. 

  Navracsics Tibor a konkrét esetet "Európában is eléggé párját ritkító ügynek" nevezte. Felidézte: Francis Ciarán Tobin hétfőn érkezett Budapestre, hogy megkezdje büntetésének letöltését, majd a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézetbe került. Kedden kérvényezte, hogy Írországban tölthesse le a büntetését, ezt engedélyezte neki, a dokumentumokat pedig átadták az ír hatóságoknak. Az ír igazságügyi minisztérium szerdán befogadta az iratokat, majd megküldte az ír legfelsőbb bíróságnak, amely csütörtökön hozzájárult a büntetés végrehajtásának átvételéhez. 

    A miniszter arról is beszélt, hogy Írországban abba a börtönbe kerül Tobin, amelyben egyszer már megkezdte büntetésének letöltését abban a hiszemben, hogy Írország ki fogja őt adni Magyarországnak. A büntetéséből 7 hónapot letöltött ott, így csökkent a vele szemben kiszabott 36 hónapos szabadságvesztés 29 hónapra.

    Francis Ciarán Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt egy ötéves és egy kétéves kisgyermeket. Miután kiküldetése lejárt, 2000 novemberében távozott Magyarországról. Két évvel később, távollétében, Magyarországon háromévi szabadságvesztésre ítélték. Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy a vádlott legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható feltételesen szabadon.

    Francis Ciarán Tobin 2011 novemberében őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban. Az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában utasította el végleg a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi szabadlábra helyezését. Navracsics Tibor március végén jelentette be, hogy Francis Ciarán Tobin kész letölteni büntetését, azt kérve, Budapest garantálja, kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett büntetése letöltését. 
    MTI 2014. január 17., péntek 18:02
 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.