Tiszavasvári Szikes-tó

A vadludak szárnyra kelnek

Érdekességek, látványosságok nemcsak határon túl találhatók. A Kárpát-medence ezen 93 ezer és még 30 négyzetkilométerén ezernyi érdekesség várja a rájuk kíváncsiakat. „Ismerd meg hazádat!” – honfiúi kötelesség. Ismerje meg mindenki, mennyire gyönyörű, szép országban élünk!

A minap a 36-os úton Nyíregyháza felől Polgár irányában haladtam, amikor Tiszavasvári előtt kb. négy kilométerre a Tiszavasvári Fehér-szik Természetvédelmi Terület határára értem. Megálltam. Az útról nagyszerűen szemügyre vehető a Szikes-tó, s ha a megálló autós szerencsés, madárseregleteket is fotózhat, amint a hullámokon ringattatják magukat, vagy hangos méltatlankodással kelnek szárnyra, embertől távolabbi nyugalom felé repülve.

A 175 hektáros területet (ebből 100 hektár a tó) 1977-ben nyilvánították védetté. A tó lefolyástalan. Csak talajvíz táplálja. Löszben kialakult korróziós völgyben alakult ki. Körülötte halmok emelkednek. A tó partján nád- és gyékényrengeteg. Ha kiszárad, aszályosabb nyarakon megesik, akkor a meder szinte fehérlik a sziktől, a magas szódatartalmú sziksótól. A helyiek ilyenkor azt mondják, hogy virágzik a szóda.

Madárvonulás idején a vízen csúcsforgalom zajlik. Ottjártamkor barnállott a tófelület a nyári ludaktól, fehérlett a kócsagoktól. Érdekes módon, a két madárfaj nem keveredett egymással, Egymás közelében, de homogén csoportosulást alkotva feküdtek, álldogáltak a lábszárig érő vízben. A libák bizonyultak idegesebbeknek. Igaz, ők pihentek hozzám közelebb, valamint én se vadászó macska lassú, puha lépteivel közelítettem feléjük. A lényeg, hogy egy liba százat csinál, azaz a vezérliba vészgágogására ezernyi lúd, éktelen ricsajjal emelkedett a magasba, s háromszáz méterrel távolabb, a nyílt vízen landoltak, miközben a levegőben felháborodottan tárgyalták megzavarásuk részleteit.

A nyár végén megjelennek a cankók, szürkegémek, népesebb récecsapatok (láttam is belőlük egy csoportot). Vadkacsáéknál létszámfölényben voltak a gácsérok (fiúkacsák). Véletlen, vagy egy fejlődési tendencia egy szeletkéjét láthattam? Ha így alakul az ivari arányok torzulása, nem marad ki tojást tojjon, fiókákat költsön.

Gólyák is szép számban köröztek, vagy éppen lépdeltek a tó aligvizében. Délre vonulásuk előtti gyülekezőhelyük a tó és környéke. Még utoljára teletömik magukat jó magyar hájas pockokkal, termetes békaegyedekkel, mert kell az energia a hosszú útra.

Számtalan más, ritka madárfaj egyedeinek előfordulása mellett négylábúak is settenkednek a sűrű parti növényzet takarásában. Megtalálható itt a törpeegér, pézsmapocok, róka és a borz.

A 36-os út mentén pihenő került kialakításra, ahonnan belátható a tó nagy része. A látvány élvezeti értékét növeli, a háttérnek is remek Tokaj-hegy. A hely elhanyagoltsága azonban könnyen mínuszba döntheti a látvány élményét.

A mellékzöngétől függetlenül, aki arra jár, szánjon rá egy félórát és álljon meg a tónál. Megéri.

Somogyi Ferenc

 

 

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.