Tétova tova

Nem az autó tehet róla

Biztos láttak már mamókát, amint a kormányra görnyedve, meredten előre nézve vezeti Trabantját, vagy hasonló korú papókát harminccal cammogva a belső sávban.

Nem teszik ki az indexet, kötelező elsőbbségadásra fittyet hányva vánszorognak ki a mellékutcából, csikorgó fékezésre kényszerítve például a Nyíl utcán csordogáló kocsisort. Minden szívbaj nélkül leparkolnak a kanyarodó sávba, két helyet is elfoglalnak a nagyáruház parkolójában.

Az öreg férfi tízmilliós Volvo terepjárót vezetett. Tétovaságával hamar felkeltette a figyelmet. A Kassai úti Agip kútra fordult be, majd megállás nélkül, a kutak előtt váratlanul visszakanyarodott és a közlekedési tábla tiltása ellenére újra a Kassai útra hajtott volna. Az Attila tér felől éppen zöld hullámon vágtattak a verdák, ezért várakozásra kényszerült. Úgy állt be, hogy nem fért be egy, mellette behajtani szándékozó másik. Az érintett türelmetlenül dudált, hiszen mögötte pillanatok alatt egy tucatnyi kocsi torlódott fel, de az öreg még pillantásra sem méltatta.

Végre a forgalom engedte a kihajtást. A volvós a Jánosi utcát célozta meg, onnan próbálta megközelíteni a benzinkutat, de megint váratlanul gondolt egy merészet, csikorgó kerekekkel visszafordult az utcára és ki a Kassai útra. Adott járgányának egy komoly benzinfröccsöt, kilőtt a sorból, aztán mintha megfeledkezett volna a gázpedálról, folyamatosan lassult. Közben a belső sávba kéredzkedett, legalább is irányjelzője villogásából erre lehetett következtetni, de maradt kint. Néhány másodperc után ellenkezőleg jelzett, a közelben azonban nem akadt lefordulásra alkalmas közterület. Az őt követő autósnál elszakadt a cérna, hosszas dudálással kritizálta az öreg vezetési manővereit. Erre az öreg megint kilőtt. Index nélkül a belső sávba vágódott. Fékcsikorgás, újabb dudálás. A vezető flegmán nézett előre. Testtartásával üzent: „le vagytok ejtve”.

Előtte pirosra váltott a lámpa. Minden fokozat nélkül, blokkolva állt meg (ABS-sel nem tudni, hogyan tette). Mögötte újra szólt a duda.

Szabad jelzésnél teljes erőből taposott a gázpedálra. Nyolcvan-kilencvennel száguldott, hogy háromszáz méter után erősen lassítva, csikorgó kerekekkel forduljon be az ÖMV kút felé. A benzinkút épületének hátához szálkásan parkolt be, így a Volvo feneke belógott a be- és kihajtóba, nehezítve a kútra és kútról kanyarodók dolgát. Az öreg erről sem vett tudomást, pedig hamarjában két autós is nemtetszése kinyilvánításaként nyomta hosszan dudáját. Komótosan leállította a motort, újságot vett elő és tanulmányozásába merült. Kizárta tudatából a mögötte bosszankodó sofőröket.

Sajtószemléjét hirtelen szakította meg. Nem kapott telefonhívást, semmilyen külső körülmény sem késztette a gyors befejezésre. Lecsapta az újságot, indított. Úgy farolt ki az utcára, hogy megint fékezésre kényszerítette egyik autóstársát. Szokás szerint nem vett tudomást a másik reagálásáról, ellenben a Kassai úton nagy sebességgel viharzott el arra, amerről jött.

A megfigyelt időszakban az öregnek nem akadt normális megmozdulása. Tétován, értelmetlenül, feljebbvalók gőgjével közlekedett. Szerencsére nem történt baj.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.