A ruszti csoda

Ennyi maradt

Tavaly a Fertő-tó burgenlandi részének tüneményes kisvárosában, Ruszton jártam. A világörökségi védettséget élvező, a tó nyugati partján fekvő település középkori városfalakkal körülvett belvárosának szinte minden épülete műemlék.

Többedmagammal, még magyar területen, Fertőrákoson béreltünk kerékpárokat, hajtottunk át a „sógorokhoz”. Járműveinket a városka tüneményes főterén állítottuk le. Hirtelen komoly gond kezdte homlokainkat redőzni: a biciklikhez nem kaptunk lakatokat. Nem mertünk messzire csámborogni, nehogy egy óvatlan pillanatban lába keljen bérleményeinknek. Sokba fájt volna nekünk. A közeli vendéglátóegység teraszát szálltuk meg, hogy a rekkenő hőségben kiszikkadt torkunkat jéghideg osztrák sörrel nedvesítsük. Míg párás korsóink tartalmát kortyolgattuk, a biciklitárolóról félszemünket le sem vettük. A pincér tökéletes magyarsággal (Sopronból járt át minden nap dolgozni) nyugtatott minket, biztosítva zaklatott lelkünket: ott bizony nem lopják a bicajokat, mert van mindenkinek, ha meg kell, akkor megveszik, mert megtehetik. Valóban, középkategóriájú járgányainkra a kutya sem nézett. Ez nekünk maga volt a csoda. Azért sűrűn emlegettük kies hazánkbeli állapotokat, ahol a lakat sem akadálya meglovasításának.

A biciklilopás a magyar alvilág népszerű jövedelemszerzési forrása. Viszik egyben, vagy alkatrészeket leszerelve, amennyit a biciklizárak engednek, de akár azokat is lefűrészelve. Mosolyra gerjesztő látvány a kerekeitől megszabadított, amúgy lelakatolt váz, annál nagyobb méreg tulajdonosának. Egy LED lámpa, csengő eltűnése is komoly bosszúság és kár. Az elkövetők az ellopottakon fillérekért adnak túl, a vevők meg dörzsölik markukat, hiszen a bolti áraknál sokkalta olcsóbban jutottak portékáikhoz. Az áruk eredetét még véletlenül sem firtatják.

Debrecenben a rendőrök hétvégén is fogtak biciklitolvajt. A kerékpártolvajlás mindaddig népszerű bűncselekményforma lesz, míg az illetékesek nem lépnek. Megoldás lenne a kétkerekűek regisztrálása, azonosító jelzéssel, esetleg rendszámmal, s okmányokkal történő ellátása. Hiú ábránd abban reménykedni, hogy ezektől az intézkedésektől megszűnnek a lopások, de komoly mértékű csökkenése reális következmény lehet. Persze akkor is lesznek, akik az eltulajdonított járgányok azonosítóit átütik, meghamisítják, de így több a meló vele, s talán a rosszban sántikálóknak sem éri meg, mert többe fog kerülni a lé, mint a hús.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.