Tényleges életfogytiglan - Trócsányi László: az év végéig rendezi a kormány a kérdést

Budapest, 2014. június 8., vasárnap (MTI) - Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint az év végéig a kormány "valamilyen formában" rendezni fogja a tényleges életfogytiglani büntetéssel kapcsolatos helyzetet.

 

    A tárcavezető ezt az M1 A Lényeg című műsorában mondta vasárnap. Közölte: az Emberi Jogok Európai Bíróságának van joggyakorlata, de véleménye szerint a bíróság döntése egyoldalú volt. A strasbourgi testület nem vizsgálta, hogy ha az alkotmányban a "kemény büntetőpolitika" mellett egyszerre kegyelmezési rendszer is van, a kettőt egymás mellé kell tenni, ennek alapján lehet egy országról ítéletet mondani - fejtette ki.

    Az Emberi Jogok Európai Bírósága május 20-án közzétett, elsőfokú ítéletében elmarasztalta Magyarországot a tényleges, vagyis a felülvizsgálat lehetőségét kizáró életfogytiglani szabadságvesztés büntetés miatt. A bíróság az emberölésért és rablásért elítélt Magyar László ügyében megállapította, hogy a későbbi szabadlábra helyezés lehetőségét kizáró ítélet megalázó bánásmódnak minősül, és így sérti az emberi jogok európai egyezményének előírásait. 

    Trócsányi László a műsorban megerősítette: biztos benne, hogy a tényleges életfogytiglani büntetés megmarad. Magyarországon önálló jogszabály lesz erről a kérdésről, de - mint fogalmazott - nem ez a legsürgősebb feladat.  Az igazságügyi miniszter beszélt a reklámadóról és a fővárosi önkormányzati választásról is. Előbbivel kapcsolatban kijelentette: "az álláspont egyértelmű": lesz reklámadó, a budapesti önkormányzati választási rendszer átalakításáról szólva pedig azt mondta, több módosító indítvány érkezett a benyújtott törvényjavaslathoz, ezek lehetővé teszik, hogy "olyan rendszer jöjjön létre a fővárosban, amely kiállja az alkotmányosság próbáját".

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.