A Nagyerdőn kapott ki a bajnok

Aska büntetőzik  Fotók: MKOSZ

Vasárnap este a magyar férfi kosárlabda-élvonalzáró rangadójaként rendezték Debrecenben a DEAC-Tungsram – Falco KC Szombathely összecsapást. A papírformát borította a fekete-fehér gárda és remek játékkal legyőzte a címvédőt a nagyerdei estén.

Az idegenben, Pakson elszenvedett vereséget követően rendkívül nehéz feladat előtt állt Jorgosz Vovorasz legénysége, az Oláh Gábor utcára ugyanis a bajnoki címvédő, eddig veretlen sárga-feketék érkeztek. Mindkét oldalon fontos embereket kellett nélkülözni, a Falco ugyanis nem számíthatott Perl Zoltánra, míg hazai oldalon Tóth Ádám, Valerio-Bodon Vincent, Miha Lapornik, Gáspár Mátyás és Balázsi Soma sem állt harcra készen.

Ennek ellenére igen komoly iramú derbi kezdődött. Váradi Benedek kosarára érkezett a cívisvárosi felelet, Hagins rögtön triplával kezdte a pontgyártást. A szerb Djordje Drenovac is magabiztosan játszott, eredményes dobásokkal vette ki a részét a győztes első negyedből, amelynek végén újra Hagins villant egy, a dudaszó pillanatában beszállt hárompontossal, így már tíz perc után kétszámjegyű volt a különbség: 29-19. Hiába a rendkívül szervezetten kosarazó egyetemiek, a vasiak zárkóztak. Bár már 10 fölé is nőtt a DEAC-előny, Váradiék szorossá tették a második felvonást. Thames próbálta ismét érdemben növelni a hazai előnyt, de a vonalnál üresen hagyott szombathelyi dobók kíméletlenül kihasználták a védelem ki-kihagyó figyelmét. A nagyszünetben 47-41 állt az eredményjelzőn.

A harmadik játékrész igen erős Falco-zsákolásokkal indult, Keller Ákos behúzott labdája pedig már egyenlítést is jelentett. Ennek ellenére Thamesék nem estek szét, beindult a triplagyártás és az utolsó menet előtt újfent megnyugtató, 68-61-es Debrecen-vezetést mutatott az állás. A legintenzívebb izgalmak azonban még hátra voltak. A negyedik, erősen fizikális csatát hozó tízperc elején újra egyenlíteni tudtak a vendégek. Úgy tűnt, a hajráig nem születik döntés, a találkozó utolsó perceiben azonban még a hosszabbítás szele is megcsapta a feleket. Már egy percen belül járt a hátralévő idő, amikor fontos büntetőket hibáztak a heves érzelmeit nem leplező Kellerék. Dzeletovics helyére küldött egy hármast, Váradi folytatta a kihagyott büntetők sorát, a hazaiak részéről Ivan Aska sem tudott hibátlanul dobni a vonalról, de a kettőből egy pontos kísérlet már elegendő volt ahhoz, hogy a DEAC bravúrgyőzelmet arasson: 91-88. A Debreceni Egyetem alakulata győzte le idén először a címvédőt. Ám ez különösen fontos diadal a cívisvárosiak számára, hiszen életben tartották a kupaindulás reményét, amelyet akár valóra is válthatnak a következő mérkőzésen, Kecskeméten.

A mezőny legeredményesebb játékosai a DEAC-Tungsram légiósai, Josh Hagins és Djordje Drenovac lettek, mindketten 18 ponttal, amelynek mindkettejük esetében épp a fele született hárompontosból.

Következő találkozóját Kecskeméten, a Messzi István Sportcsarnokban vívja a Vovorasz-csapat. December 22-én 19 órakor kezdődik a hírös városi összecsapás.

DEAC-Tungsram – Falco KC Szombathely 91-88 (29-19, 18-22, 21-20, 23-27)

DEAC: HAGINS 18/9, THAMES 17/15, DRENOVAC 18/9, Kovács 4, ASKA 17 

csere: DZSELETOVICS 17/9, Polyák -, Neuwirth -, Kerpel-Fronius -.

vezetőedző: Jorgosz Vovorasz

Falco: VÁRADI 15/6, Somogyi 12/9, BENKE 12/3, Kovács -, Keller 12

csere: CLARK 17/6, Golomán 6, Barac 14.

vezetőedző: Milos Konakov

Jorgosz Vovorasz: Óriási kihívást jelentett a találkozó az egész klub számára, nagy feladat elé állított minket. Egész héten azt tartottuk szem előtt, hogy minél nagyobb tűzzel lépjünk pályára. Összességében kontrollálni tudtuk a mérkőzést, és megérdemelt siker született. A fontos pillanatokban jól választottuk meg a dobásainkat, és így hiába fordított a Falco, a végén újra át tudtuk venni a vezetést. Ez egy nagyon fontos győzelem, de szerdán is fontos mérkőzés vár ránk, ahol szintén jól kell teljesítenünk.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.