Szenvedés az ASE ellen

Berényi Sándor  Fotó: Derencsényi István

A DEAC kilenc meccs óta tartó veretlenségét szakította meg csütörtökön az Atomerőmű együttese. Az utolsó negyedben óriásit hajráztak a cívisvárosiak, de ez sem tudta kompenzálni a rendkívül gyenge első félidőt. 88-92 állt végül az eredményjelzőn.

A Paks 1-10-es futással kezdte a meccset, a nagyszünetben egy híján 20 volt az előnyük. A harmadik negyedtől kezdve érzékelhető volt Berényi Sándor taktikaváltása és a harcias mentalitás erősítése, de az atomvárosiak szinte hiba nélkül céloztak távolról és a palánkok alatt is extra mutatókat produkáltak. 

Gyászszünettel kezdődött a rangadó. Berényi Sándor édesapja emlékére csendesült el a csarnok. 

A feldobást követően Daniel Amigo szerezhette volna az első pontokat, azonban büntetőiből csak egyet tudott értékesíteni az argentin magasember. Az elkövetkező percekben és 10 paksi ponton keresztül nem született DEAC-kosár, majd Henry Dugat talált magára egy betöréssel. Vendég oldalról Faust egyből megállította a kialakuló debreceni lendületet és tíz fölé húzta a különbséget. A meccs egészében jól helytálló Ivosev zsákolt, majd Bognár triplázott, de a hírhedten biztoskezű Norfleet beengedett egy buzzer beatert a negyed végén, így 16-30 volt az állás.

A borzalmas védekezés a második játékrészben sem látszott javulni és a DEAC játékosai a közönség követelésére sem ébredtek fel. Norfleet ismét hármast szerzett. Borisov lépett akcióba és betöréseivel megcsillantotta a zárkózás reményét. Ez hamar szertefoszlott, hiszen a palánk alatt szinte állva nézték végig Berényi Sándor „fiai”, ahogy a Paks magasemberei besétálnak és zsákolnak. A támadólepattanókat ugyancsak rendre elhagytuk és pontatlan passzok is becsúsztak. A válogatott Eilingsfeld János távolról szórta a kosarakat és bejátszásaira sem tudott reagálni a Debrecen. A félidőben már 19 állt közte: 35-54.

Berényi Sándor gyakorlatilag gyökeresen megváltoztatta az eddigi felfogást. Agresszív védekezésre és gyors offenzívákra váltottak. Milos Borisov kintről szerzett pontokat, majd oda vissza születtek az eredményes akciók. A negyed második felében mintha semmi sem történt volna, visszaállt a pontatlan, kapkodó kosárlabda, a végén pedig újra kialakult a csaknem húszas ASE-előny.

A záró felvonást Kósa Tamás rég látott jó formája kezdte, Bognárral karöltve pedig tízen belülre hozták a fekete-fehéreket. Az amúgy is paprikás hangulatot csak fokozta, hogy rendre balul sültek el a vendégek hármas-kísérletei, míg Dugatnál ültek. Borisov ugyancsak betalált egy távolival, de az utolsó percben Amigo két büntetőt is elhibázott. Dugat triplája még adott egy utolsó esélyt az egyenlítésre, de a túloldalon Henton büntetőjével eldőlt a mérkőzés. A végeredmény 88-92.

Milos Borisov hosszú idő után tudott 20-nál több pontot szerezni. 21 egységig jutott, csak úgy mint Ivosev Tamás.

Körmondatokban lehetne ragozni, hogy mi is volt a DEAC hibája, de igazán az első félidőben produkált harmatgyenge védekezés és kifejezetten figyelmetlen játék bélyegezte meg a csapat sorsát. Annál nagyobb gond ez, hogy hárompontosok szempontjából kiváló napot fogott ki az Atomerőmű. Az emberfogás laza volt, védelem nélkül futottak kosár alá Dzunics Braniszlav játékosai. Támadásban a legnagyobb gondot a lepattanók megszerzése és második esélyek elhibázása jelentette. Manigat megdöbbentően eredménytelen, pocsék játékára sincs magyarázat. Bár szorosan védték, de adódtak tiszta lehetőségei is vonalon kívülről, mégis pont nélkül zárta az estét.

Nem mehetünk el a vendégek játékosa, Faust viselkedése mellett sem. Az utolsó negyedben triplája után hergelte a debreceni publikumot, mutogatott, majd miután válasz érkezett a lelátóról, lazán kiintette középső ujját a szurkolók felé. Mindez az egyik bíró szeme előtt történt, mégis szankciók nélkül maradt az eset. Irónikus, hogy aztán kipontozódott, de reklamált. Ezt a játékvezetők technikaival „jutalmazták” és dühében elkezdte verni a ledfalat. A lefújást követően sem higgadt le, odasétált a hazai közönséghez és hasonlóan obszcén és félreérthetetlen gesztusokkal búcsúzott.

Ivosevék utolsó hazai meccsüket az alapszakaszban március 23-án, szombaton vívják a Sopron csapata ellen. Idegenben még háromszor lépnek pályára a rájátszás előtt.

Barna Marci

DEAC - ATOMERŐMŰ SE 88-92 (16–30, 19–24, 23–22, 30–16)

 

DEAC: DUGAT 16/6, Manigat, BORISZOV 21/12, IVOSEV 21/3, AMIGO 18

Csere: Polyák, Bognár 9/3, Kósa 3/3

Edző: Berényi Sándor

 

PAKS: KOVÁCS Á.13/6, FAUST 14/9, Henton 8, EILINGSFELD 14/12, Jevtovics 7

Csere: Ruják A. 2, WILLIAMS 16, Medve 5/3, Norfleet 13/9, Horváth K.

Edző: Dzunics Braniszlav

 

Berényi Sándor: – A vereség ténye fájó, és bár nem vigasztal bennünket a tény, hogy nagy hátrányból is fel tudtunk állni, így legalább tükörbe tudunk nézni. Az első húsz percben nem pörögtünk fel eléggé, túl sok lepattanót engedélyeztünk ellenfelünknek, akik extrán dobtak a hárompontos vonalon túlról. Félidőben harcosabb játékot kértem, és védekezésben is változtattam, de ebbe is belehibáztunk helyenként. A negyedik negyedben a váltások már egészen rendben voltak, és könnyű kosarakat szereztünk. Keményebben kell dolgoznunk a jövőben.

Dzunics Braniszlav – Megérdemelt győzelmet arattunk, hiszen végig vezettünk. Három negyeden keresztül jól is játszottunk, de a záró játékrészre a magas játékosaink faultproblémái miatt hullámvölgybe kerültünk. Második csapatként sikerült Debrecenben nyerni, így pláne minden elismerés megilleti a játékosaimat. (forrás: DEAC)

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.