Reményteli jövőkép Debrecenben

Az élmezőny legújabb érkezője: Kiss Csenge  Fotó: DVSC Kézilabda

A DVSC Kézilabda Akadémia az országszerte megtalálható akadémiai rendszeren belül is kimagaslóan neveli és juttatja egyre fentebb játékosait. A tehetséges, ifjú kézilabdás lányok közül jó néhányan rendre megmutatkoznak a legnagyobbak közt is, épp mint nemrégiben, egy ifjú titán szélső személyében.

Bár a DVSC Schaeffler U19 a Vasas-vezette NBI/B-s tabella középmezőnyében szerénykedik, játékosállományának panaszra aligha lehet oka, hiszen felnőttek között bizonyíthatnak az élvonal előszobájának számító osztályban. Játékosszinten egyértelműen azt mondhatjuk, a Loki kézilabda akadémiájának munkája folyamatosan beérni látszik, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a korosztályos válogatottakban oszlopos játékosként teljesítő ifjú hölgyek hosszú debreceni névsora, vagy, hogy az élvonal harmadik helyén menetelő DVSC Schaeffler játékoskeretében rendre újabb és újabb akadémisták neve tűnik fel. Eddig öt olyan játékos kapott lehetőséget Szilágyi Zoltántól, aki alapvetően a korosztályos bajnokságokban és/vagy az NBI/B-ben pallérozódik, a Békéscsaba elleni örökrangadón pedig tovább bővült az akadémisták listája. Torda Vanessa és Reszegi Eszter személyében két fiatal kapus is pályára lépett már az élvonalbeli mezben, Panyi Anna átlövőként állt rendelkezésére az első csapat edzőjének, míg a meccsről-meccsre kulcsszerepet vállaló irányító, Csernyánszki Liliána rendre sorjázza a gólokat az ellenfél kapujába. Még a 2021-2022-es szezonban lépett pályára először balszélsőként a legnagyobbak közt Makó Zoé, második élvonalbeli szereplésén, az MTK otthonában pedig immár első gólját is megszerezte.

A legfrissebb érkező az egészen közeli múltban, nem is akármilyen meccsen szerepelt a keret névsorában. A Dunaújvárosból (szintén eredményes akadémiai munkát folytató klubtól) érkezett Debrecenbe az ifiválogatottal világbajnoki bronzérmet jegyző szélső, Kiss Csenge. A Békéscsaba elleni, nagymúltú keleti örökrangadón kapott játéklehetőséget Csenge, aki számára korántsem ismeretlen az élvonal tempója, hiszen a Kohász színeiben már gólszerzőként is szerepelt az NBI-ben.

A tendencia és a saját nevelésű, akadémista játékosok folyamatos és eredményes szerepeltetése tehát rendre országos, a DVSC Schaeffler EHF Európa Liga-szereplésével pedig nemzetközi szinten is igazolja a debreceni utánpótlásképzés sikerességét, az edzők kimagasló szakértelmét. A fiatal kézisek számára külön motiváló tényező lehet, hogy az ország egyik, nemzetközileg is jelentősen elismert szurkolótáborának kedvenceivé nőhetik ki magukat.

Barna Marci

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.