A pajszeres révész

Sztrecsény vára

Sztrecsno (magyarul: Sztrecsény) vára Szlovákiában, Zsolna közelében tornyosul a Vág folyó fölé. A parton száz méteres sziklatömb tetején őrizte a környéket az idegen behatolóktól.

A folyó ezen a ponton duzzasztott. A szűk völgy nagy részét a vízfelület tölti ki. Alig marad hely a közútnak és a vasútnak. Zsolna felé a völgy kissé szélesedik, helyet adva Sztrecsno falunak. Onnan gyalogoshíd köti össze a túloldali településsel, a gépkocsik azonban vízen kelhetnek át. A várszikla tövéből komppal tehetik meg.

Nos, az átkelés nem mindennapi. A két part között úgynevezett köteles komp közlekedik. Az úszó alkalmatosság a víz fölé feszített drótkötélhez csatlakozó két kötél segítségével üzemeltetik. A komp nesztelenül siklik a folyón, mert nincs motorja. A sodrás és a két kötél csörlői segítségével halad.

A komp indítása sem hétköznapi. Induláskor a révész a kompot egy pajszer segítségével löki vízre, adja meg a lélekvesztő lendületét.

Az átkelés díja tetszőleges. Ugyan létezik tarifatáblázat, de a fizetést a révész, akár egy szál cigarettával is lerendezettként könyveli el.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.