Nyolcadszor lett díszpolgár

Ujváry Zoltán   Fotó: Andics Árpád

Tiszadada/Debrecen A napokban már a nyolcadik település választotta díszpolgárainak sorába Ujváry Zoltán néprajztudóst, a Debreceni Egyetem professor emeritusát.

Számos érdemét tudták felsorolni - a települést eddig irányító képviselő-testület búcsúzó ünnepi ülésén - Ujváry Zoltánnak, akinek döntő szerepe volt és van a néhai Kossuth-díjas festőművész, Holló László (1887-1976) életművének és szellemi örökségének gondozásában. Szorgalmazta Tiszadadán egy emlékház létrehozását (a házban a művész számos alkotása kapott helyet), s inspirációjára viseli a helyi iskola a művész nevét. Az iskola díszparkjában felállítatta a művész mellszobrát, s a Kossuth-téren dombormű készült Holló László egyik festményéről, az Almahámozóról (mindkét szobor Kövér József alkotása).

Nagy értékű festmény- és grafikai anyagot adományozott Tiszadadának. Szerepe van a dadai Holló László-kultusz virágoztatásában, az ő példája nyomán rendezik meg az iskolában a Névadó Hetét és a Holló László körzeti rajzversenyt. Holló László évtizedeken járt Tiszadadára, kedvelte a Tisza-part e szakaszát, gyakran emlegette úgy, mint az ő szeretett „Barbizonját”. Sok festményén jelenített meg tiszadadai témát.

Ujváry Zoltánt korábban két szlovákiai település: Lévárt falu és Tornalja város valamint öt hazai település: Mátészalka város és Hét, Gömörszőlős, Konyár, Nyíracsád falvak avatták díszpolgáraiknak sorába.

es

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.